15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Sigurno ne znate da napravite zapršku: Pravi majstori će vam reći da se ...

Foto:pexels

Sigurno ne znate da napravite zapršku: Pravi majstori će vam reći da se sprema 20 minuta!

Aska logo
portal_admin
24. mart 2025. 09:39
Malo ko zna da zaprška zapravo treba da se kuva najmanje 20 minuta i koja je prava razmera brašna i masnoće.
PODELI
F
T
G
P

Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću meru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer doprinose da budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani.

Razlog za izbegavanje zaprške leži u njihovoj štetnosti za starije osobe, ali se ta štetnost može izbeći umerenom upotrebom brašna i masnoće.

Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak; nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.

Kako se sprema zaprška:

Zagrejati u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodati odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Za belu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi zaprška ostala bela.

Foto: Pexels

Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi napravile grudve, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine. Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati.

Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.

Količina zaprške zavisi od vrste jela:

  • u bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti svetlu zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna
  • u čorbe od povrća ili mesa – 40 grama masnoće i 40 grama brašna
  • u ređe čorbe od povrća ili ribe – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
  • u svetli umak na 5 dl tečnosti – 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
  • u običan umak – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
  • pasulj i ostala čorbasta jela od povrća – 40 grama masnoće i 40 grama brašna, uz dodatak malo mlevene paprike, ljute ili blage (po ukusu), kako bi se dobila lepa boja.

Pročitaj još:

Holesterol se ne dobija od jaja, pečenja i slanine – već OD OVIH NAMIRNICA koje svi jedemo
Kupujete upakovani hleb? Kada saznate šta ste odabrali, više ga nećete uzimati!
Uvreženo mišljenje je da tamnije žumance znači zdravije jaje – šta boja govori o kvalitetu

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Recept, zaprška
Muškarac će vas prvo pogledati NA OVOM MESTU ako ga privlačite
Najbolja destinacija ako PUTUJETE SAME na proleće: Ovaj grad je proglašen za najbezbedniji
1. jul 2025.Anđela Stojković

10 letnjih rituala za buđenje ženske energije

1. jul 2025.portal_admin

Žene tvrde da ovaj začin prirodno briše bore sa lica

1. jul 2025.portal_admin

Da li papire za razvod lakše podnose žene ili muškarci – istraživači dali odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

1. jul 2025.Anđela Stojković
10 letnjih rituala za buđenje ženske energije
1. jul 2025.portal_admin
Žene tvrde da ovaj začin prirodno briše bore sa lica
1. jul 2025.portal_admin
Da li papire za razvod lakše podnose žene ili muškarci – istraživači dali odgovor
1. jul 2025.portal_admin
Iza glamura i aplauza krila se tuga Žiže Stojanović
1. jul 2025.portal_admin
Veliki horoskop za jul: Vreme snažne energije promena, ali i prilike za emocionalni rast

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube