Da biste sprečili da se pojave bilo kakvi problemi, bilo bi dobro da se sav sadržaj vašeg želuca preseli u tanko crevo pre nego što odremate malo posle ručka. Nutricionisti kažu da se to događa otprilike 3 sata nakon obroka.
Nakon dobrog ručka ili večere odličan je osećaj kad prilegnete i malo odspavate, ali stručnjaci već duže vreme upozoravaju da to nije najpametnija odluka. Osim što se kasnije teško budite i funkcionišete, može se pojaviti žgaravica, ali i noćne more. Proučite simptome jer možda ste neke od njih već osetili, ali zanemarili.
Žgaravica
Kada se hrana vari u želucu stvaraju se kiseline, a kako bi olakšali celi proces trebalo bi da se krećete jer tako ‘terate’ tečnost na dole. U suprotnom, kada legnete, kiselina se kreće kroz želudac i može da dođe u kontakt s osetljivim gornjim delovima probavnog sistema, naročito ako je oslabio prsten koji razdvaja želudac i cev jednjaka. To može dovesti do žgaravice, bolnog osećaja pečenja u grudima ili grlu.
Loš san i noćne more
Okretanje metabolizma dovodi do toga da mozak postaje aktivniji, pa u početku možete da se mučite sa pokušajima da zaspite. Kada se to dogodi, ulazite u REM fazu kada se najviše sanja. Snovi bi mogli da vam se čine stvarnima, a neretko se javljaju i noćne more.
Debljanje
Odlaskom na spavanje odmah nakon jela nećete potrošiti ništa od kalorija koje ste uneli, a samim tim se možete lako udebljati. Iako osećate u tom trenutku potrebu da odspavate, bolje je da ostanete budni i prošetate. Da biste sprečili da se pojave bilo kakvi problemi, bilo bi dobro da se sav sadržaj vašeg želuca preseli u tanko crevo pre nego što se odlučite za odmor. Nutricionisti kažu da se to događa otprilike 3 sata nakon obroka, prenosi Bright Side.
Pročitaj još:
Zanimljive činjenice: Znate li zašto često sanjamo da propadamo?
Zanimljive činjenice: Kako nastaje dosada i zašto je osećamo?
Uspešno ste se prijavili