Naziva se još i Veliki post zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja, a Časni post zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i Njegovog razapinjanja na Časni krst, dok naziv Velika četrdesetnica ima zato što je ukupno trajanje posta četrdeset dana.
Traje od Čistog ponedeljka do Lazareve subote. Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana – najduži u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.
Takođe, svaka nedelja ima svoje ime pa se tako prva nedelja posta zove Čista. Druga nedelja je Pačista. Treća nedelja je Кrstopoklona, jer se vernicima koji su stupili u podvig posta, iznosi Časni krst na jutrenju na poklonjenje i celivanje. Četvrta nedelja je Sredoposna, jer je to vreme sredine posta. Peta nedelja posta se naziva Gluvna. U toku te nedelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju. Šesta nedelja je Cvetna. Tako je nazvana po cveću i zelenim grančicama koje su deca i građani bacali pred Hrista pri Njagovom ulasku u Jerusalim.
Sedma, poslednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedelja. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak, jedini dan u godini kad u Pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja, već se samo popodne drži opelo razapetom Isusu Hristu. Tom prilikom, jedini put u godini, iznosi se plaštanica u koju je starac Josif iz Arimateje umotao Hristovo telo posle skidanja sa krsta.

Foto: Envato
Vernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.
Kada je ishrana u pitanju, tokom ovih 48 dana ne bi smeli da jedete meso, životinjske masti, mesne proizvode, mleko, mlečne proizvode i jaja.Prva i poslednja nedelja ovog posta bi trebalo da budu na vodi, kao i svaka sreda i petak. Alkohol je dozvoljen u ograničenim količinama, a podrazumeva samo vino.
– Post prate mnogi problemi nažalost. Prvi je pravilan odabir i kobinovanje namirnica, koji vodi ka drugom problemu odnosno dobijanju viška telesnih masti. To potom vodi ka trećem – zdravstvenim rizicima. Takođe u praksi se pokazalo da tokom posta ljudi misle više na hranu i odabir iste, može se reći opterete se, umesto da zapravo budu relaksirani, jer smisao posta je da negde sebe “pročistimo” – kaže nutricionista Marija Prčić.
Da se ovo ne bi i vama desilo vodite računa kako se hranite. Post ne podrazumeva da se odreknete hrane, već da jedete redovno i manje, a da vaši dnevni obroci budu puni raznovrsne hrane – žitarica, voća, povrća, ribe…
Kako bismo vam olakšali pripremu hrane za vreme posta, pronašli smo recepte koji će možda biti idealni za vas. Evo nekih od njih:
Posna hrono kuhinja Ane Ćubele: Ovo su namirnice koje najbolje zamenjuju meso!
TRI predloga posne hrono kuhinje Ane Ćubele: Uživajte u slasnim obrocima tokom ovog perioda!
OTKRIĆE Zavirili smo u posnu hrono kuhinju Ane Ćubele: Evo kako da napravite sir od indijskog oraha!
Uspešno ste se prijavili