Vlasnica kulinarsko-blogerskog sajta o hrono ishrani Ana Ćubela podelila je savete kako se pravi dobar hrono hleb. On je bez kvasca i ne koristi se pšenično brašno. Zato dobro poslušajte njene savete:
#1 NAUČITE KAKO SE PONAŠAJU BRAŠNA
– Morate da naučite kao se ponašaju brašna. Pšenično integralno, speltino i ražano su najsličniji “normalnom” brašnu i sa njima se lako radi. S tim što od ražanog brašna (ako se samo ono korisiti) uvek bude hrskavija korica. Speltino je, po meni, broj 1 za hlebove. Heljdino brašno dosta vlaži i daje hlebu specifičan ukus, i preporučujem da se ti hlebovi duže peku, naravno ako u njima ima više od 50 grama ovog brašna. Ječmeno i ovseno mogu malo da gorče i od njih se hlebovi mrve. Najbolje je mešati ova brašna u manjoj količini – savetuje Ćubela.
#2 NE SECITE VRUĆ HLEB
– Hlebove od integralnog brašna nemojte nikad da sečete dok su topli. Od noža će se slepiti unutrašnjost i izgledaće kao da su živi, iako nisu. Dajte mu vremena da se ohladi i da izbaci “paru” iz sebe. Kada bude gotov, uvijte ga u čistu krpu i ostavite.
#3 REŠITE SE TVRDE KORICE
– Ako je korica pretvrda, samo hleb poprskajte vodom. Ili ga uvijte u mokru krpu, to bi trebalo da reši problem.
#4 PAZITE GDE OSTAVLJATE HLEB DA SE HLADI
– Nemojte da ostavljate hleb da se hladi u plehu, može da se poduspari i omekša. Ja to nikako ne volim.
#5 SMESA TREBA ŠTO DUŽE DA STOJI
– Što smesa za hleb duže stoji, odnosno što se duže fermentiše, to su hlebovi ukusniji. I uvek imaju više rupica. Ali onda treba da povedete računa kad dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunom, pošto oni počnu da “lape” posle nekog vremena. Ako smesa za hleb treba da stoji duže od sat ili dva, najbolje je dodati ih pred samo pečenje. Dodajete po malo i koristite one nastavke za testo na mikseru. Smesa za ove naše hlebove je žitka, da ne zbuni početnike. Ako stoji celu noć postane gušća i nekako gumasta. To je izgled koji se traži – savetuje Ćubela na sajtu hrono kuhinje.
#6 ŠTA KAD NEMA VREMENA ZA ČEKANJE DA SMESA ODSTOJI
– Ako nemate vremena da čekate da se testo fermentiše, moj savet je da koristite kiselu, a ne običnu vodu. I ona stvori rupice donekle.
#7 KAKO DA KORICA NE PUKNE
– Da vam ne bi pucala korica, zagladite hleb mokrim rukama po površini pre nego što ga stavite u rernu. Ali dobro mokrim. Ako teba, dva ili tri puta ih stavite pod česmu. Pucanje možete dodatno da sprečite i ako hleb u početku pečete sa poklopcem ili folijom. Uvek otkrijem hleb pred kraj jer volim hrskavu, malo tvrđu koricu.
#8 U ŠTA SE PEČE HLEB?
Gledajte da hleb pečete u širim, a plićim tepsijama. Posebno ako prvi put probate recept. Pre će se ispeći i bićete sigurni da nije ostao živ u sredini. Ili gnjecav. Uvek ga probodite čačkalicom po sredini da proverite. Ako čačkalica bude čista, i da se na nju ništa ne lepi, to je to. Dužina pečenja zavisi od rerne. Ja uglavnom pečem hlebove oko sat vremena.
#9 NE ZABORAVITE SO!
– Uvek dodajte so. Iako nam je cilj da so smanjimo, to može u drugim jelima, bez nje hlebovi neće biti ukusni. Na 500 grama brašna ide jedna do jedna i po kašičica soli.
#10 VLAŽNI HLEBOVI
Ako pravite vlažne hlebove, kao što su oni sa mekinjama i klicama, najbolje je da ih isečete kada se ohlade i da ih čuvate tako u kriškama.
RECEPT ANE ĆUBELE ZA HRONO HLEB KOJI TRAJE NEKOLIKO DANA!
View this post on Instagram
Potrebno vam je:
- 150 gr speltinog brašna
- 100 gr ražanog brašna
- 50 gr heljdinog brašna
- 2 manje kašike čia semenki
- 250 ml vode
Ujutru:
- 2 kašike maslinovog ulja
- Prstohvat ili dva morske soli
- 1 kesica praška za pecivo
Uveče umešajte suve sastojke i nalijte vodom. Lepo promešajte, poklopite činiju i ostavite da stoji. Ujutru sam dodala ulje da malo razredim smesu, so i prašak. I sve dooooobro umešala. Videtećete da će smesa biti jako kompaktna zbog čija semenki koje odlično povezuju brašna, zato ih i koristim. Plus odlične za probavu. Peći u zagrejanu rerenu na 220 stepeni, oko pola sata.
Pročitaj još:
Posna hrono kuhinja Ane Ćubele: Ovo su namirnice koje najbolje zamenjuju meso!
OTKRIĆE Zavirili smo u posnu hrono kuhinju Ane Ćubele: Evo kako da napravite sir od indijskog oraha!
Sve o hrono kuhinji Ane Ćubele: Možete da jedete slatkiše i pijete sokove, a da smršate
Uspešno ste se prijavili