Potrebno je:
1/2 kilograma sladoleda po izboru
2 jaja (belance)
100 grama mlevenih oraha ili lešnika
100 grama mlevenog keksa
Ulje
Priprema:
Sladoled dobro zamrznuti.
Uzeti 2 staklene posude. U jednoj pomešati keks i orahe, a u drugu odvojiti žumance od belanca. Koristi se samo belance koje se dobro umuti viljuškom.
Izvaditi sladoled i kašikom vaditi kugle. malo ih rukom oblikovati među dlanovima. Kuglu prvo umočiti sa svih strana u dobro umućeno belance pa u keks i orahe. Kugle od sladoleda treba dobro uvaljati u tu smesu. Svaku kuglu staviti u providnu foliju tj. celofan.o Obložiti je celu i vratiti u zamrzivaČ da se stegne. DrŽati u zamrzivaču 2 sata.
Ponoviti postupak I kuglu uvaljati u belance i mešavinu mlevenog keksa i oraha. Opet vratiti u zamrzivač da se dobro zaledi oko sat vremena. Sve zavisi kako vam zamrzivač ledi.
Pripremiti malu šerpicu, ali duboku i naliti u nju ulje. Staviti da se zagreje. Kugle opet uvaljati u belance i mešavinu keksa i oraha pa staviti u ulje. Peku se dok ne porumene i obavezno se moraju izvaditi na papir ili salvetu da se ocedi ulje.
Najvažnije je da kugle dobro umočite u tu smesu i da se sve dobro zamrzne. Najbolje je da koristite kašiku za sladoled koja je prethodno malo pokvašena. Umesto oraha možete koristiti kokos.
Pročitaj još:
Dašak Italije na vašem stolu: Taljetele sa pančetom i šampinjonima
Uspešno ste se prijavili