Ukoliko vam treba sjajna zimnica i salata koju ćete moći da poslužite uz bilo koje jelo evo još jedne ideje.
Kako se prave čuvene Ljiljine paprike somborke, pogledajte u videu:
Parpike očistiti od peteljki i semena i dobro ih oprati.
Tegle oprati i osušiti u zagrejanoj rerni.
Pripremiti:
Tri osrednja korena rena oljuštiti i iseckati na štapiće
700- 800 grama šargarepe oljuštiti i iseckati na kolutiće
desetak glavica belog luka iseckati na četiri dela
oprati vezu peršuna i iseckati
Po receptu, pripremiti rastvor u kojem ćete obariti paprike:
Litar vode
Pola litra alkoholnog sirćeta
Pola kilograma soli
250 grama šećera
Dve velike kašike esencije
Dve kese bibera u zrnu
Dve kesice konzervansa
Jedna kesica lovorovog lista
Nakon što rastvor proključa, ubaciti onoliko paprika da sve budu potopljene, povremeno mešati i sačekati dok rastvor ponovo počne da ključa. Tada paprike vadite u veće posuđe i ubacite novu količinu paprika.
Paprike poređati u tople tegle, povremeno dodavati beli luk, šaragarepu, peršun i ubaciti štapiće rena i listove lovora.
Pritiskati lagano paprike da se slože, ali da ne popucaju.
Naliti ih vrućim rastvorom u kojem su barene i uvezati celofanom. Uviti ih u ćebad i ostaviti ih dva dana da se ohlade.
Prijatno!
Uspešno ste se prijavili