15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Žene ih retko jedu, a još ređe spremaju: Usudite se da napravite ovaj sp...
Škembići

Foto:Profimedia

Žene ih retko jedu, a još ređe spremaju: Usudite se da napravite ovaj specijalitet vašem muškarcu

Marta Buzurović
24. oktobar 2017. 13:30
Danas je njihov dan!
PODELI
F
T
G
P

Škembići u saftu su popularno narodno jelo, ali ne jedu se samo u Srbiji.

Dokaz tome je da je danas Svetski dan škembića i ovog jela veoma specifičnog ukusa!

Škembe ili burag je goveđi želudac koji se za pripremu ovog jela seče na trake i ostavlja se na par sati u vodi, a kako je miris ovog jela veoma poseban, uglavnom ga ljudi ili obožavaju ili nikako ne mogu da ga jedu.

Mi vam danas donosimo recept za najukusnije Škembiće u saftu!

Potrebno je:

2 glavice crnog luka

2 glavice belog luka u ljusci

3-4 lista lovora

10 zrna crnog bibera (otprilike)

3-4 zrna pimenta (opciono)

pola veze svežeg peršuna

Skembici

Foto: Profimedia

Za sos:

200 grama slanine

2 glavice mladog crvenog luka ili običnog crnog,

2 glavice belog luka,

2 manja sitno seckana paradajza ili jedan veći,

2 decilitara belog vina

1 declilitar soka od paradajza

na uzduzne trake iseckane skuvane škembiće

Priprema:

Sve zajedno, u poklopljenoj šerpi, na tihoj vatri kuvajte najmanje 2 sata. Nakon što je skuvano, nastavite dalje sa pripremom.

U ekspres lonac, ubacite 200 grama (ili više po ukusu) sitno seckane slanine. Staviti da se kratko proprži, tj. da počne da se topi. Na to dodati:

2 glavice mladog crvenog luka ili običnog crnog, 2 glavice belog luka, 2 manja sitno seckana paradajza ili jedan veći, na uzduzne trake iseckane skuvane škembiće.

Kada se sve malo proprži naliti sa 2 decilitara belog vina, 1 decilitar kuvanog paradajza ili kašiku pirea od paradajza.

Dodati začine po ukusu, kao npr. biber, kari, seckani svež list peršuna ili celera…

Sve posolite po ukusu i nalijte sa otprilike pola litara vode (možete i više, ako želite čorbastije).

Zatvorite ekspres lonac i kuvajte oko 45 minuta. Ako kuvate u običnom loncu produžite vreme kuvanja za još toliko, ili sve dok škembići ne omekšaju sasvim.

Prijatno!

Pročitaj još:

Jesen je pravo vreme za zimnicu: Napravite kornišone o kojima će svi pričati!

Prasići u ćebencetu: Probajte ove čuvene rol viršlice!

Ovom receptu sigurno nećete odoleti: Jagnjeći kotlet sa povrćem!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Hrana, Jelo, Škembići, Specijalitet
Kuma nije dugme! Kojoj vašoj prijateljici pripada ova titula?
Jarko pink ili šara leoparda? Evo koju obuću morate imati ove jeseni!
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube