To znači da ima manje ugljenih hidrata pa ga slobodno možete grickati kao jabuku ako ga volite samog. Veoma je hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti.
Takođe bogat je vitaminima i mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina C, ali vitamine grupe B, vitamin E i provitamin A. Ako ga jedemo kuvanog, osetićemo korist mladog luka zbog vlakana, što je bitno za dobru probavu.
Odličan je za zdravlje srca jer sprečava naslage plaka, odnosno stvaranje ugrušaka, te čuva od začepljenja krvnih sudova i tromboze.
Mladi luk pomoći će i osobama koje imaju problema sa šećerom u krvi zahvaljujući hipoglihemijskom delovanju.
Kako ga čistiti
Mladi luk zapravo je samo luk koji se bere pre odrasle dobi. Da biste ga lakše očistili, operite luk tekućom vodom da biste odstranili prljavštinu, a zatim odsecite vrh s korenom. Nemojte seći previsoko jer je beli deo luka najukusniji. Secite ga na tanke kolutiće ako želite da se dobro pomeša s ostalom hranom, a ako volite da se posebno oseti, na primer u salati, isecite šire kolutiće. Za miks s povrćem i pripremu kineske hrane secite ga uzdužno jer će se lepo uklopiti s rezanom šargarepom i ostalim namirnicama.

Foto: Profimedia
Posadite ga kod kuće
Možete ga zasaditi kod kuće čak i na balkonu. Ta vrsta luka niče najbrže od svih sorti, a budući da je blagog ukusa, ponekad ga vole i deca. Neće zauzeti puno mesta u povrtnjaku, a takođe mu je potrebno puno sunca i vlage.
Prolećni rižoto sa mladim lukom
Sastojci
1 kašika neslanog maslaca
2 kašike maslinovog ulja
5 komada mladog luka
1 vezica špargle
kora od jednog limuna
200 g pirinča
600 ml supe (skuvane od kocke za supu)
voda
60 g sira
so, biber

Foto: Profimedia
Priprema (do 45 minuta)
Mladi luk očistite i naseckajte na kolutove, a špargle prelomite gde prirodno pucaju pa gornji deo iseckajte na na komade dugačke 3-4 cm. Na maslacu i maslinovom ulju propržite luk dok malo ne omekša, zatim dodajte špargle i dinstajte oko 5 minuta.
Dodajte koricu limuna i pirinač pa posolite i pobiberite po ukusu. Tako dinstajte 2-3 minuta pa dodajte trećinu supe. Kuvajte uz povremeno mešanje i dodavanje supe ili vode po potrebi, sve dok pirinač ne omekša. Skinite sa vatre i umešajte izdrendani sir i poslužite. Prijatno!
Uspešno ste se prijavili