Potrebno je:
-500 grama mlevenih oraha,
-500 grama tanjih kora,
-250 grama maslaca,
-četiri šolje šećera,
-jedan limun,
-kesica vanilinog šećera
Priprema:
Tepsiju (đuvečaru) podmazati maslacem i ređati kore. Prve tri kore malo pouljiti. Nastaviti sa ređanjem kora i između svake posuti malo mlevenih oraha i šećera. Poslednje tri kore pouljiti (bez nadeva) i nasloženu baklavu iseći na kocke. Zatim malsac iseći na listiće i prekriti baklavu. Peći jedan sat na 200 stepeni i kada se malo prohladi, (5-8 minuta) preliti je vrelim šerbetom i pokriti sa nekoliko kriški limuna.
Priprema šerbeta:
Šerbet spremati pred kraj pečenja baklave. U šerpu sipati tri šolje šećera, tri šolje vode i kesicu vanilinog šećera. Nakon što proključa smanjiti temperaturu i ostaviti da vri do vremena zalivanja baklave. Ovako spremljena baklava je rastresita, ukusna i sočna, a u frižideru ostaje sveža i do 10-15 dana.
Uspešno ste se prijavili