Kelj spada među najzdravije namirnice na svetu. U srodstvu je s kupusom, brokolijem i karfiolom. Oko 70 grama kelja sadrži 19 kalorija, 4 grama ugljenih hidrata i 1 gram proteina. Sadrži jako malo masti, od kojih većinu čine omega-3 masne kiseline.
Kelj je odličan izvor vitamina C, vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezijuma, kalijuma i mangana, dobar izvor tiamina, kalcijuma, fosfora i bakra.

Zbog izuzetno malog broja kalorija, a obilja nutrijenata, jedna je od najzdravijih namirnica koja je ujedno pogodna za svaku vrstu ishrane.
Konzumiranje kelja uveliko povećava dnevni unos minerala, vitamina i drugih esencijalnih hranjivih sastojaka čime:
- jača imunitet
- štiti od raka
- jača kosti
- štiti vid
- prolepšava kožu, kosu i nokte
- smanjuje upale u organizmu
- štiti zdravlje srca i vena
- poboljšava probavu
- smanjuje rizik od dijabetesa
Kelj bi trebalo što češće spremati, te krenimo od jednostavnih stvari. Možete ga, recimo, spremiti sa krompirom.
SASTOJCI:
- 1 glavica kelja srednje veličine
- 2 krupnija krompira
- 2 krupnija čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 ravna kašika mlevene paprike
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičica bibera
- 200-250 ml vode u kojoj se kuvao krompir
PRIPREMA:
Poskidati listove sa kelja sve do čvrstog i kompaktnog jezgra. Oprati ih pod mlazom vode. Odstraniti s listova srednju korenastu žilu, a zatim listove i jezgro iseći na tanke rezance. U veću šerpu sipati vodu, posoliti je, pa kada proključa ubaciti iseckani kelj. Kuvati desetak minuta. Prebaciti kelj u cediljku i ostaviti da se dobro ocedi. Kelj ima osobinu, poput spanaća i kupusa, da se kuvanjem drastično smanjuje. Zato mu se dodaje krompir, koji će povećati zapreminu jela i upotpuniti ukus. Oguliti, oprati, iseckati, pa skuvati u slanoj vodi 2 krompira. Ocediti krompir, ali sačuvati vodu u kojoj se kuvao. Ispasirati krompir kašikom za pasiranje dok je vruć. Na tihoj vatri, na ulju, zagrejati iseckani beli luk tek da zamiriše. Dodati kelj i ispasiran krompir, pa začiniti biberom i mlevenom paprikom. Sipati oko 250 ml sačuvane vode u kojoj se kuvao krompir, pa dinstati još desetak minuta, stalno mešajući da jelo ne bi zagorelo, jer će se krompir lepiti za dno šerpe. Proveriti da li je varivo dovoljno slano s obzirom da smo sipali slanu vodu, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Servirati kao samostalno jelo, ili kao prilog uz faširane šnicle ili pržene kobasice. Ovo jelo se ne podgreva.
PROČITAJTE JOŠ:
Najzdravije voće na svetu je kod Srba omiljeno povrće!
Naš doktor objašnjava kako se pravilno jede kiseli kupus i pije rasol i koliko su oni dobri za zdravlje
Recept za univerzalni preliv za pitu zbog kog će biti još mekša i sočnija!
Uspešno ste se prijavili