15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Zanimljiva priča o perecama koju sigurno niste znali!
Perece

Zanimljiva priča o perecama koju sigurno niste znali!

Vladana Jokić
26. april 2018. 15:12
Da li možete da zamislite da uđete u bilo koju pekaru ili prodavnicu, a da ne nađete perece? Evo kako je nastao taj oblik i gde su se prvi put napravile.
PODELI
F
T
G
P

Naprostiji zalogaj, a toliko obično ukusan da ne postoji čovek koji ne bi grickuo perecu! Možda ste mislili da je njen oblic čista mašta pekara, ali prevarili ste se.

Podaci ne pokazuju tačno gde je napravljena prva pereca, ali se veruje da se to desilo u Italiji 610. godine.

Tada su italijanski monasi svojim studentima kao obrok davali pečeno testo u obliku ruku prekrštenih preko ramena, što je tada bila tradicionalna poza tokom molitve. Perece su se prethodno zvale „bracellae“ što na latinskom znači „mala ramena“. Pored toga ovo testo ima tri rupice što je tada predstavljalo sveto trojstvo.  Kasnije su one predstavljale sreću, blagostanje i radost pa su se često davale deci.

A evo i recepta kako da napravite perece kod kuće:

Perece

Foto: Profimedia

Potrebno je:

  • 4,5 šolje brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1,5 šolja mlake vode
  • 50 g maslaca
  • 5 kašika sode bikarbone

Priprema: U mlaku vodu sipati šećer i kvasac i ostaviti da kvasac reaguje na 10 minuta. U posudi pomešati brašno, so, omekšali maslac, vodu sa kvascem, pa zamesiti testo. Testo mesiti 10 minuta. Ostaviti ga da naraste pod kesom i krpom do sat i po vremena. Testo premesiti, pa iseći na 8 delova. Svaki razvući na 0,5 m, pa napraviti perecu. Formirane perece spuštati jednu po jednu na 15 sekundi u kipuću vodu sa 5 kašika sode bikarbone, kad isplivaju na površinu vaditi i ređati na pek papir u pleh. Premazati ih premazom od žumanceta, vode i ulja, pa peći 10 minuta.

Ukoliko nemate volje da ih pletete, evo saveta da napravite domaće slane štapiće koje će voleti svi u kući.

Pročitaj još:

Idealan za početak toplih prolećnih dana: Osvežavajući smuti od jagoda!

Voće i povrće oporavljaju organ na koji liče: Pronađite idealnu kombinaciju za sebe!

Makarone sa sirom na potpuno drugačiji način: Testenina koja ostavlja bez komentara!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Grickalica, Hrana, Perece, testo
Posvetite se sebi: Otkrijte šta je to hipnoterapija i kako ona može da vam pomogne!
Naša redakcija je rekla NE slatkišima: Odustale smo od šećera, a naučile važne životne lekcije
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube