Kakvo je to jelo bez malo bosiljka, majčine dušiće, supa bez peršuna, kuvano vino bez karanfilčića…? Elem, sada za sve vas otkrivamo još jednu njihovu namenu.
Otkrijte kako oni mogu da vam pomognu u ulepšavanju. Kada začini umešaju „svoje prste“ znajte da je negovana i zdrava koža i čitav organizam zagarantovani. Istina je da zdravlje na usta ulazi, kao što kažu naše bake, ali isto tako ide i preko kože.

Foto: Profimedia
Karanfilčić ima antibakterijskih svojstava i često se koristi za bolesne desni. Bogat je antioksidansima koji usporavaju starenje, a zahvaljujući antiseptičkim svojstvima ubrzava zaceljivanje rana i akni. Možete ga pripremiti kao čaj ili losion.
Kurkuma blagotvorno deluje na kožu, umiruje je i smanjuje upale. Preporučuje se u lečenju kožnih obolenja kao što su psorijaza, dermatitis i ekcemi. Kurkuma ublažava akne, smanjuje bore i ubrzava zaceljivanje rana.
Čili ubrzava metabolizam, sagoreva kalorije, pa se preporučuje za održavanje vitke linije. Dodajući malo čilija u jelo svakoga dana, osim dobrih efekata za svoje zdravlje, uspećete da držite telesnu težinu pod kontrolom. Čili ima i antioksidantno i antiupalno dejstvo.
Cimet deluje antibakterijski i antigljivično, a pomaže i kod začepljenih pora. Podstiče cirkulaciju i sprečava nastanak bubuljica, a odličan je i za negu usana. Pomešan sa omiljenim sjajem čini ih punijim. Koristi se u pilinzima i maskama. Cimet deluje kao sedativ i analgetik. Stimuliše cirkulaciju pa se tradicionalno koristi za “zagrevanje tela”, često u kombinaciji sa đumbirom. Često se koristi cimet u kombinaciji sa medom. Cimet pomaže pri opuštanju napetih i bolnih mišića i protiv prehlade. Eterična ulja cimeta deluju antivirusno, a cimet se upotrebljava i kod lošeg varenja. Poznato je da se loše varenje može primetiti na licu, odnosno pojava fleka na licu može da ukaže na probleme sa varenjem.

Foto: Profimedia
Kim se upotrebljava u medicinske svrhe još od vremena drevnog Egipta. Najčešće se upotrebljava za lečenje kašlja, za ublažavanje bolova, protiv alergija i depresije. Povoljno delovanje kim na probavni sistem, jačanje metabolizma i izlučivanje tečnosti iz organizma ima za posledicu čistiji i zdraviji izgled.
Limunova kora uopšte citrus,i sprečavaju pretvaranje viška ugljenih hidrata u masti. Unošenjem C vitamina prirodnim putem poboljšava se metabolizam, što će imati kao krajnji rezultata svež i zdrav izgled kože.

Foto: Profimedia
Ljuta paprika mlevena ljuta paprika ima sposobnost da sagoreva masnoće i smanjuje apetit. Ona takođe stimuliše centralni nervni sistem da proizvodi toplotu što dovodi do povećanog sagorevanja kalorija.
Majčina dušica je bogata antioksidantima i ima antibakterijska svojstva. Na vašu lepotu će više pozitivno delovati čaj od majčine dušice nego kafa.

Foto: Profimedia
Peršun je obavezan dodatak jelima ali može i svež da se koristi, što se i preporučuje, jer na visokoj temperaturi gubi boju, ukus i hranljivu vrednost. Mnogi koriste čaj od peršuna. Veoma je ukusna salata od iseckanih listova peršuna. Bogat je antioksidantima i uništava slobodne radikale koji izazivaju prerano starenje i rak. Osvežava dah nakon konzumiranja belog luka, što je zdravije nego korišćenje veštačkih osveživača daha. Peršun izbacuje otrovne materije iz organizma, čisti creva.

Foto: Profimedia
Ruzmarin i ulje od ruzmarina su česti sastojci kozmetičkih preparata. Kreme i ulja koja sadrže eterična ulja ruzmarina podstiču cirkulaciju i tako ublažavaju bolove u mišićima. Može koristiti kao čaj ili dodatak jelima. Ruzmarin ublažava umor i malaksalost, stimuliše krvotok i varenje.
Pa drage dame, neka ulepšavanje i zdrav život krenu odmah i u kuhinji!
Pročitaj još:
Upaljeno grlo je česta pojava zimi, sprečite je ovim biljnim čajevima!
Ne brinite, zimi ih ima u izobilju: Ovo su namirnice koje su idealne za probavu!
Zdrav i osvežavajući u isto vreme: Ovaj napitak će vam pomoći da sprečite neprijatne telesne mirise!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:daliznas