Krofne, kroasani sa džemom i kremom, kiflice, žitarice sa šećerom, pahuljice, palačinke sa saltkin namazom, musli… Mnogi ljudi praktikuju slatke doručke, ali nutricionisti su presudili – prvi dnevni obrok koji obiluje šećerom nije zdrav!

Već smo pisali o štetnosti šećera, ali nije na odmet da se podsetimo.
Nuspojave unošenja veštačkih šećera u oranizam su višestruke i naučno potvrđene. On remeti metabolizam, balans hormona, onemogućava apsorbciju dobrih nutritijenata i izaziva razne poremaćaje. Takođe je i jedan od glavnih izazivača modernih bolesti. Prirodni šećeri iz voća i mleka jesu bolji za naše zdravlje od industrijskih šećera, ali i sa njima treba biti obazriv.
Francuska biohemičarka Džesi Inšaup govorila je na konferenciji „Cost of Poor Nutrition“ (Cena loše ishrane) na marketinške obmane koje su zbog boljih tržišnih rezultata promovisale slatki doručak kao zdravu opciju.

– Želite li da jedete zdravo, najbolji doručak je slani doručak koji se temelji na proteinima. Protein je vrlo važna materija koju treba da jedete kako biste bili siti, telu su potrebni, a mi ih ne jedemo ni približno dovoljno. Možete da doručkujete ostatke od večere, uzmite to umesto slatkih žitarica i peciva. Puni engleski doručak zapravo nije tako loš ako ga napravite kod kuće i ako ne sadrži prerađenu hranu – prenela je Slobodna Dalmacija.

Slatki doručak dovodi do manje cirkulacije energije i osećaja umora, gladi i povećane želje za hranom, istakao je doktor Kris van Tuleken .
Idealan i zdrav doručak se sastoji od jaja, proteina, vlakana, povrća, zdravih masti i trebalo bi ga svakodnevno uključiti u ishranu.
PROČITAJTE JOŠ:
Fritata, rapsodija od povrća: Doručak za dan pun energije ili brzi ručak za celu porodicu
Doručak, ručak i večera u tegli: Osim što je sada „moderno“, idealno je i za transport hrane
I naučnici se slažu da je ovo najbolji doručak: Napravite zdravu ovsenu kašu
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Slobodna Dalmacija