Povoljna, preukusna, laka za pripremu, pa i zdrava! Ova veganska poslastica komotno može postati najbolji prijatelj vaše dijete, pogotovo zauzetim danima kada želite da se zasladite bez paljenja rerne – ili da obradujete goste koji stižu za samo pola sata…
Sastojci:
- 500g urmi
- 80g kikirikija
- 25g brazilskog oraha
- 25g indijskog oraha
- 60g badema
- 50g bademovog brašna
- 100g crne čokolade
- Bademovo mleko
- Tečni kikiriki puter
Način pripreme:
U posudu za blender sipati urme (očišćene od koštica), kikiriki puter, brazilski orah, indijski orah, kikiriki i kašičicu kokosove masti. Izblendati, potom dodati bademovo brašno i još jednom blendirati.
Ako je smesa gusta, možete joj dodati kašičicu tečnog meda ili bademovog mleka. Spremnu smesu ravnomerno presuti u širu posudu, tako da ujednačeno prekriva dno. Bademe naseckati krupno i posuti preko smese. Dok se smesa hladi, crnu čokoladu zagrejati u šerpici sa malo bademovog mleka i istopiti do
tečnog stanja, sve vreme mešati kašikom.
Preliti ohlađenu smesu istopljenom čokoladom i slobodnim potezima dekorisati tečnim kikiriki puterom. Ako strpljenje dozvoljava, na samom kraju gotov kolač ostavite da se dodatno stegne u frižideru, a potom nasecite na kocke i – voila!
Recept je inspirisala fantastična Dunja Dimitrijević, na Intagramu poznatija kao Vegantasticna
Zvezda ovog recepta je urma – bogata mineralima, nutrijentima i vlaknima, a njena tekstura i slatkoća daju punoću ovom slatkišu.

Evo nekoliko zanimljivosti o najslađem koštunjavom plodu:
- Reč „urma“ potiče od grčke reči za prst – zbog svog oblika koji podseća na vrh prsta.
- Zabeleženo je preko 200 sorti urme.
- Alergija na urme je vrlo retka.
- Najveći svetski proizvođač urme je Egipat.
Piše: Anđela Stojković, aska.rs
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili