Danas je svetski Dan maslinovog ulja!
Koliko je maslinovo ulje zdravo za ceo organizam svi već dobro znamo. Ali ono što je manje poznato je na koji način treba da koristimo i šta radimo pogrešno kada je maslinovo ulje u pitanju?
Plastika
Dva najveća neprijatelja maslinovog ulja su plastična ambalaža, ali i providna staklena. Čim vazduh i svetlost dođu u kontakt sa uljem, on počinje da se kvari. Zato i maslinovo ulje proizvođači najčešće pakuju u tamno zelene i tamno braon boce.
Toplota

Foto: Profimedia
Bilo da dolazi sa šporeta ili kroz prozor, to definitivno nije dobro za ulje. Kada su izloženi toploti, polifenoli počinju da se razlažu i tako se gubi ukus ovog prelepog ulja. Najsigurnije je da maslinovo ulje držite u kuhinjskom kredencu.
Biratnje po boji
Ljudi obično misle da je boja indikator kvaliteta, ali boja zapravo pokazuje samo kada je maslina ubrana i kada je ulje ceđeno. Boje maslinovog ulja variraju od svetlo žute do tamno zelene, zato nemojte da vas boja obeshrabri.
Ista vrsta nije za sve
Kada vidite šest rafova punih maslinovih ulja, da li uzmete najjeftiniji ili onaj koji košta više od punog rezervoara goriva? Uglavnom ljudi biraju onaj srednji koji bi trebalo da ide i za kuvanje i za salate. Međutim, eksperti savetuju da bi osim njega trebalo da imate u svojoj kuhinji i skuplju varijantu koja će savršeno izvući ukus pasti i salata.
Kuvanje na visokoj temperaturi
Kuvanje na previsokoj temperaturi može da uništi antioksidanse u maslinovom ulju i da mu promeni ukus. Zato nemojte da kuvate sa maslinovim uljem na temperaturi preko 180 stepeni. Za prženje koristite druge vrste ulja.
Ukus
Delikatnija maslinova ulja, sa slabijim ukusom, ne bi trebalo da budu izloženi toploti da bi zadržali svoju aromu i ukus. Umesto toga, koristite ih za završnicu preko paste, brusketa ili salate.
Čuvanje
Da li ste ikada kupili ogromnu bocu maslinovog ulja koju ste čuvali godinama? Nemojte to više da radite, jer bi maslinovo ulje, posle otvaranja, trebalo da se iskoristi u roku od dve godine. Maslinovo ulje koje predugo stoji počinje da gubi ukus i zdrava svojstva.
Uspešno ste se prijavili