Za mnoge ljude, često nadimanje nema mnogo veze sa gasovima ili stolicom, već bi to mogao da bude abnormalan odgovor mišića, ustanovili su gastroenterolozi.
Ako trbušnu šupljinu – ili unutrašnji deo stomaka u kome su smešteni naši unutrašnji organi, jetra i creva – zamislimo kao kartonsku kutiju, problem možda nije ono što je unutar kutije, već sama kutija.
Kada guramo poklopac kutije nadole, kutija mora negde da se naduje.
Za mnoge ljude, tokom epizoda nadimanja, dijafragma – ili mišić koji podržava pluća između trbušne i torakalne šupljine – spušta se, a mišići trbušnog zida se opuštaju, gurajući sve u trbušnoj duplji, kao što su creva, napred.
Ovaj odgovor – koji se zove abdomino-frenička disinergija – može izgledati kontraintuitivno; uostalom, nadimanje se često javlja uz obroke. Zato ljudi pokušavaju da promene svoju ishranu. A za neke, eliminisanje određenih klasičnih okidača kao što su luk ili beli luk može poboljšati simptome, ali mnogi se pitaju zašto to ništa nije popravilo.

Dobre vesti? Postoje i drugi načini da se pomogne.
Abdomino-frenička disinergija
Neka količina nadimanja je normalna i univerzalna. Obično je to retko i prolazno – ali ako se dešava često i utiče na kvalitet života, trebalo bi razgovarati sa lekarom.
Postoji mnogo drugih uzroka nadimanja, uključujući hranu. Medicinska stanja kao što je sindrom iritabilnog creva takođe mogu igrati ulogu.
Abdomino-frenička disinergija može se desiti nakon jela, zbog čega se najčešće okrivljuje hrana. Na primer, mnogi ljudi se žale da im zelena salata izaziva neprijatne gasove i nadimanje. Ali studija iz 2019. pokazala je da je gas proizveden fermentacijom zelene salate preko naših crevnih mikrobioma minimalan.
CT skeniranje abdomena otkrilo je da ljudi koji su se žalili na nadimanje nakon što su jeli zelenu salatu nisu imali značajne promene u crevnim gasovima u poređenju sa onima pre jela. Umesto toga, njihovi snimci su pokazali obeležja abdomino-frenične disinergije: opadajuću dijafragmu i izbočene mišiće trbušnog zida koji su primorali njihova creva da se udobno odmaraju ispod grudnog koša kako bi se približili pupku.
Kako sprečiti nadimanje
Konsultujte se sa svojim lekarom: Ljudi se često stide zbog nadimanja ili smatraju da to i nije neki veliki problem. Važno je da otvoreno razgovarate sa svojim doktorom o tome i ne treba ga odlagati. Prvi korak je da se utvrdi da li je u pitanju neki ozbiljan problem, uključujući celijakiju ili rak jajnika.
Procenite dijetalne okidače na sistematski način: Intolerancija na laktozu ili druge klasične problematične namirnice, kao što su karfiol, kupus, kelj, sočivo i pasulj, uzrokuju nadimanje kod čak trećine pacijenata. Ne preporučuje se da izbacimo previše namirnica bez konsultacija sa dijetetičarom. Potrebno je dobro proceniti moguće okidače koji se mogu pratiti.

Spora creva su važan izvor nadimanja i mogu se lako lečiti lekovima. Lekar takođe može da ustanovi da li dno karlice utiče na pogoršanje simptoma. Karlično dno je u stvari dno kutije, a takođe može doprineti nadimanju kada ti mišići ne koordiniraju na odgovarajući način.
Ako jednostavne promene u ishrani ne pomažu i konstipacija nije problem, možda ćete morati da razmislite o abdomino-freničnoj disinergiji. Gastroenterolog može najbolje proceniti.
Dve randomizovane placebo kontrolisane studije pokazale su da posebne vrste fizičkih vežbi, koje se nazivaju biofidbek, mogu da obuče pacijente da mobilišu svoju dijafragmu i smanje nadimanje. Vežbe uključuju podizanje grudnog koša i kontrakcije trbušnog zida. Posle četiri nedelje, učesnici koji su radili ove vežbe pre i posle jela imali su za 66 odsto poboljšanja simptoma.
Neki naučnici predlažu da vežbe dijafragmalnog disanja, koje uključuju povezane manevre i koje se mogu praktikovati kod kuće nezavisno, mogu takođe biti od koristi pacijentima koji pate od nadimanja, ali je potrebno više istraživanja da bi se potvrdila korist.
Uspešno ste se prijavili