Prenosimo vam originalan recept s nadom da ćete obradovati kako svoje najmlađe tako i sebe ovom jednostavnom poslasticom.
Ko je putovao po Španiji, posebno u Madrid, sumnjamo da su vas „Ćurosi“ zaobišli. Često su zamena za doručak ili su rado očekivana užina na poslu. Mogli ste da primetite da se služe uz čašicu topljene čokolade, ali vi možete da budete maštoviti i smislite nešto drugačije. Svakako se smatra da je upravo sa čokoladom dobitna kombinacija pa vam takav recept i poklanjamo.
Spremni?
Krećemo.

Foto: Profimedia
Potrebno je:
Kesa za zebrastim vrhom za dekoraciju
Pola šolje šećera
Jedna i po kašike šećera
Jedna i po kašičice cimeta
Jedna šolja vode
Pola kašičice soli
Dve kašike biljnog ulja + za prženje sigurno još litar I po ulja
Jedna šolja brašna
100 grama tamne čokolade
Pola čaše pavlake za kuvanje
Priprema:
Pomešajte pola šolje šećera sa cimetom u plitkoj posudi i ostavite sa strane da odstoji. Pripremite tanjir i isti prekrijte papirnim ubrusima. U manjoj šerpi, na srednjoj temperaturi pomešajte vodu, kašiku šećera, so i 2 kašike biljnog ulja. Kada smesa proključa, skloniti sa ringle i ostavite sa strane. Dodajte smesi brašno i mešajte dok se ne formira lopta od gustog testa. Zagrejati ulje u dubokom loncu na srednjoj temperature, nikako na najjačoj i testo prebacite u kesu sa zvezdastim vrhom, kako bi se istisnuli ćurosi sa rebrastom šarom.
Istiskujte testo odmah u ulje u dužini oko 10 cm. Ćurose presecajte oprezno makazama ili oštrim nožem da vam ne prsne vruće ulje na ruke. Ubacujte dva do tri ćurosa po turi, pržiti dok ne postanu zlatno braon boje. Tako braonkasnte prebacite na tanjir sa ubrusima kako bi se ocedili, a zatim uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta.

Foto: Profimedia
Iseckanu čokoladu stavite u činiju i sipajte zagrejanu pavlaku za kuvanje. Mešajte dok se ne sjedine, zatim prebacite fil u željenu posudu.
Poslužiti ćurose s čokoladnim sosom.
Prijatno!
Pročitaj još:
Slatki greh dominatnog ukusa: Napravite domaću KARAMEL PITU!
Najoriginalniji recept za pun ukus: Napravite princes krofne kao u najboljim poslastičarnicama!
Uspešno ste se prijavili