S obzirom na to koliko je spanać zdrav, kao i belo meso, potrudili smo se da vam nađemo recept koji sadrži i jedno i drugo, plus da bude pogodan za svaku priliku i godišnje doba.
U pitanju je zelena pasta blagog ukusa koja može da oplemeni vašu trpezu uz dobro vino.
Ovo jelo možete napraviti čak i kada nije sezona spanaća, sa smrznutim koturima. Nije li to sjajna vest?!
Potrebno je:

Foto: Profimedia
Kesa željene testenine
6 komada pančete ili slanine
Dve šnicle belog mesa (količinu birajte sami u skladu sa tim koliko volite meso)
Začini: so, biber, luk u prahu
Beli i crni luk
1 litar mleka
3 kašike pesto sosa (kupljeni ili ako volite sami da napravite)
250 grama kačkavalja po vašem izboru
Kesica parmezana
Dve veze svežeg spanaća ili oko 7 kotura smrznutog (proizvoljna je količina)
Priprema:
Iseckajte belo meso na komadiće, dodajte slaninu i narendajte kačkavalj, što nije potrebno i za pančetu.
U dubljoj šerpi/tiganju stavite slaninu ili pančetu da se prži na najjačoj temperaturi, zatim dodajte iseckano meso i sve začine. Pržite sve to na jačoj temperaturi dok meso i slanina/pančeta ne poprimi braonkastu boju. Izvadite meso kada bude pečeno i dodajte crni i beli luk (sitno iseckani), spanać i pola litre mleka.
Smanjite temperaturu.
Mešajte povremeno i sačekajte da provri, neka vri do dva minuta, zatim ubacite testeninu u sud i kuvajte je u mleku. Kako se bude ukuvavala testenina, vi postepeno dodajte još mleka i mešajte.
Kada pasta omekša vratite ispečeno belo meso u sud gde se sprema pasta, sipajte pesto sos, kačkavalj i permezan.
Sve mešajte dok se krčka na srednjoj temperaturi još par minuta.
Zelena pasta je najbolje da se servira vruća, dok se još razvlači rastopljeni sir, ali nećete pogrešiti ako je budete jeli/služili i dan posle, ukoliko je preko noći stajala u frižideru.
Uz ovu pastu možete piti belo ili laganije roze vino.
Evo i kratkog postupka same pripreme:
Napravite pastu pa nam javite utiske. Prijatno!
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili