Vino se ne pije da bi se popilo, niti da se njime ugasi žeđ, vino se pije da bi se osetilo i da bi se u njemu istinski uživalo. Paster, francuski naučnik je prvi rekao da je vino najzdravije piće na svijetu. Ono sadrži dvadeset poznatih antioksidanata koji sprečavaju bolesti i usporavaju starenje. Francuzi, negujući svoju vinsku kulturu, žive zdravije i duže, a tajna dugovečnosti i vitalnosti su dve čaše vina dnevno za muškarce i jedna za žene. Osim Francuza svakodnevno konzumiranje vina u domaćinstvu praktikuje stanovništvo u Italiji, Španiji i drugim zemljama sa izraženom vinskom tradicijom.
Crveno (crno) vino sadrži mnoge antioksidanse, komponente koje čuvaju srce, nervni sistem i štite ceo organizam od stresa. Naravno, podrazumeva se da se vino upotrebljava u umerenim količinama da bi se postigao ovakav povoljan efekat na zdravlje.
Generalno, smatra se da alkohol nije dobar za zdravlje, a posebno ga ne treba mešati sa lekovima, ali crveno vino je izuzetak, a komponenta koja pravi razliku u odnosu na druga alkoholna pića je rezveratrol. Sam alkohol nije odgovoran za pozitivne efekte vina na zdravlje srca i krvnih sudova.
Grožđe sadrži antioksidanse koji deluju protiv slobodnih radikala i onemogućavaju da dođe do oštećenja ćelija. Seme grožđa je poznato po visokom sadržaju antioksidanasa, koji štite srce i krvne sudove. Flavonoidi i rezveratrol su osnovne vrste antioksidanasa koje se nalaze u crvenom vinu:
Flavonoidi su biljni antioksidansi. U crvenom vinu su najzastupljeniji antocijanidi, koji se nalaze u opni grožđa i daju mu tamno ljubičastu boju. Što je vino tamnije, to je veća koncentracija ovih korisnih komponenti. Rezveratrol je komponenta koju biljke stvaraju da ih zaštiti od gljivica. Spada u grupu polifenola, koji su poznati kao dobri antioksidansi.
Naravno bitan je i izbor vrste vina, u zavisnosti od porekla sirovina od kojih se pravi. Kaberne Sovinjon sadrži najviše antioksidanasa, a slede Pinot Nuar i Merlot.
Poznato je da su neki od pozitivnih efekata crvenog vina smanjenje srčanih bolesti, zaštita od kancera i od neuroloških poremećaja.
Smanjenje srčanih oboljenja – Flavonoidi i rezveratrol sprečavaju zgrušavanje krvi i nastanak tromba koji je okidač za nastanak srčanog i moždanog udara. Grožđe sadrži materije koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića. Takođe, komponente iz grožđa stabilišu venske krvne sudove i smanjuju rizik za razvoj proširenih vena.
Zaštita od kancera – rezveratrol sprečava rast ćelija raka. Istraživanjima je ustanovljena direktna veza između upotrebe crvenog vina i smanjenja rizika za kancerogena oboljenja kod ljudi. Čaša crvenog vina dnevno smanjuje na pola rizik od nastanka raka prostate kod muškaraca.
Zaštita od neuroloških poremećaja – istraživanja su pokazala da rezveratrol može doprineti sprečavanju formiranja amiloidnog pritiska, za koji se smatra da oštećuje ćelije mozga i doprinosi razvoju Alchajmerove bolesti.
Da bi se ostvario pozitivan efekat vina na organizam, savetuje se upotreba 1-2 čaše vina dnevno, jer više od toga može imati štetan efekat na druge organe. Ako niste sigurni koje je pravo vino za vas postoji nekoliko vrsta.
Oštro-grubo vino je opis za mlado, crveno vino, puno tanina. Drvena vina su vina koja su odležala dugo u drvenim sudovima sa naglašenim mirisima drveta. Izraz buke je rezervisan za odležala vina sa mirisnim supstancama a „hedi“ su vina sa visokim sadržajem alkohola. Odlika balansiranih vina je harmonija ukusa, a mirisnim začinima, cvetnim i voćnim aromama obogaćena su začinska vina.
Sa druge strane, lagana vina su ona sa niskim sadržajem alkohola i malom količinom ekstrakta, a jako vino je suvo bez tragova šećera. Kod slaganja vina i hrane pravilo je da uz lagana jela idu lagana vina, uz teža jela idu jača vina, kiselkasta jela prate sveža vina. Za kuvanu ribu preporučljiva su bela vina dok školjkama, rakovima i tamnom mesu odgovaraju crna vina. Slatka jela se nadopunjuju sa desertnim vinima ili šampanjcima.
Dakle, sledeći put kada budete birali vino, izaberite crno (crveno) vino. Ukoliko ste se previše sunčali, izlagali zračenju, bili pod stresom uzmite što tamnije crno vino, jer ono sadrži više rezveratrola, pa ćete od njega imati najviše koristi za svoje zdravlje
Uspešno ste se prijavili