15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » TRI predloga posne hrono kuhinje Ane Ćubele: Uživajte u slasnim obrocima ...
Pečurke, povrće

Foto:Profimedia

TRI predloga posne hrono kuhinje Ane Ćubele: Uživajte u slasnim obrocima tokom ovog perioda!

Vladana Jokić
30. novembar 2018. 15:04
Poslednja sreda ovog meseca bila je u znaku početka velikog Božićnog posta. Ovaj post traje 40 dana, odnosno do 06. januara naredne godine.
PODELI
F
T
G
P

Kako je zapisano u pravoslavnim spisima, ovo je najbitniji post jer se on takozvani „duhovni post“. Tokom ovih 40 dana ne bi trebalo da se jede beli mrs, meso i jaja, a svake srede i petka bi trebalo postiti na vodi.

Ulje i vino je dozvoljeno svim ostalim danima. Takođe u ovom periodu bi trebalo da se suzdržavate loših misli i da živite u miru i blagostanju. Kako bismo vam pomogli da tokom posta uživate u raznovrsnim obrocima pričali smo sa Anom Ćubelom, vlasnicom sajta Hrono kuhinje, koja je otkrila neke slasne recepte.

– Svi recepti u kojima se pominje ulje mogu i u danima kada se jede na vodi samo izbacite ulje i pojačajte vodu za spremanje. Ne zaboravite da se za vreme posta, iako ste u restrikciji, za ručak jedu mahunarke,a za večeru semenke – navela je Ćubela.

DORUČAK: SOČNA PITA SA SLATKIM KUPUSOM

Pita od kupusa

Foto: Profimedia

Količina kupusa nikad nije precizna jer varira od glavice do glavice. Treba da bude neke srednje veličine a to ide od kilogram i po do dva. A kako nismo pravile hrskavu nego sočnu pitu, nismo ni štedele na materijalu.

Potrebno vam je:

  • 500 gr kora sa heljdom
  • Srednja glavica kupusa
  • Soli i bibera po ukusu
  • 1 do 2 decilitra maslinovog ulja
  • Malo vode

Ovaj kupus se ne dinsta, već se izrenda na sitno i dobro „ugnjavi“ rukama. Pre toga ga posolite. Filovanje ide kao za svaku pitu, premažite kore sa pomešanom vodom i uljem, pa na nju naređajte fil. Rernu zagrejte na 250 stepeni, a kada dođe vreme da ubacite pleh onda temperaturu smanjite na 220 stepeni.

RUČAK: GULAŠ OD PEČURAKA

Gulaš od pečurki

Foto: Profimedia

– Šampinjoni  možda nisu najkvalitetnije pečurke koje možemo da nađemo na tržištu (ili prirodi), ali su svakako najdostupnije i jako su hranljive. Nemaju puno kalorija, za pečurke su dobro svarljive i bogate proteinima. Pa lako mogu da posluže kao zamena za meso. I lako se spremaju – objašnjava Ćubela.

Za ovaj gulaš vam je potrebno:

  • 500 grama šampinjona
  • 1 manji crni luk
  • 1 manji crveni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 konzerva seckanog paradajza
  • 250 militara paradajz sosa
  • začini: so, biber, čili
  • maslinovo ulje
  • peršun za kraj

Iseckate luk na sitno i prodinstate ga na malo maslinovog ulja. Kada počne da se “cakli”, ubacite krupnije iseckane pečurke. Promešate nekoliko puta i dodate seckan paradajz, a zatim i paradjz sos. Smanjite vatru, dodajte malo vode i pustite da se lagano krčka.

Pred kraj kuvanja začinite po ukusu i ostavite na tihoj vatri još 10 minuta. Kada je gotovo, sve pospite svežim peršunom. Pečurke budu brzo gotove, a dužina kuvanja će zavisiti od toga koliko želite da vam sos bude gust. Što se duže krčka, to će biti sve gušći.

VEČERA: PIRE OD KELERABE

Pire od kelerabe

Foto: Profimedia

– Keleraba je dugo bila zapostavljena na našoj trpezi. Sadrži malo kalorija, oko 25 na 100 grama namirnice. Bogata je kalijumom, kalicijumom, gvožđem i vitaminom C. Mladu i svežu kelerabu je najbolje koristiti sirovu, u salati. Obožavam je sa tunjevinom. Stariju, drveniju, kao što su ove moje bile, trebalo bi skuvati. Možete da ih iskoristite za potaž, ispeći ih sa mesom ili ribom ili napraviti pire kao što sam ja uradila – ojasnila je Ana Ćubela.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • 2 srednje kelerabe
  • struk mladog luka
  • čen belog luka
  • so, biber, začini po ukusu
  • maslinovo ulje

Kelerabe sam iseckala na kosckice i ubacila u posoljenu vodu. Pustila sam ih da se kuvaju dok nisu omekšale. Pred sam kraj sam dodala čen belog luka da i on malo omekša.

– Kada su bile gotove, procedila sam vodu, dodala začine, maslinovo ulje i sve izmiksala štapnim mikserom. Preko pirea sam posula iseckani mladi luk i biber. Ako pire spremate za ručak, možete da dodate i kašičicu putera – otkriva Ćubela.

SAVET: Kada čistite kelerabu, mlado lišće i stabljiku ne bacajte, imaju više vitamina i minerala (naročiti karotina i fosfora) nego zadebljani koren. Iskoristite ih ili za pire ili neki potaž.

Vlasnica kulinarsko-blogerskog sajta o hrono ishrani Ana Ćubela izdala je knjigu „Posni hrono kuvar“. Ovakva knjiga će biti idealna svima onima koji su krenuli u veliki Božićni post, a zasitili su se jednolične hrane. Ono što je potrebno da se napomene jeste da ovu knjigu možete kupiti samo putem bloga hronokuhinja.rs.

Koje sve recepte možete naći u knjizi pogledajte u našem video prilogu:

Pročitaj još:

Posna hrono kuhinja Ane Ćubele: Ovo su namirnice koje najbolje zamenjuju meso!

OTKRIĆE Zavirili smo u posnu hrono kuhinju Ane Ćubele: Evo kako da napravite sir od indijskog oraha!

Sve o hrono kuhinji Ane Ćubele: Možete da jedete slatkiše i pijete sokove, a da smršate

 

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Ana Ćubela, Posna hrono kuhinja, Veliki post
One su „leopard dame“: Sestre Bekvalac i Lepa Brena poludele za ovim printom!
Guste obrve, zavodnički pogled ili taman ten? Koje karakteristike pripadaju vašem horoskopskom znaku?
21. avgust 2025.portal_admin

Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja

21. avgust 2025.portal_admin

Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?

21. avgust 2025.portal_admin

Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

21. avgust 2025.portal_admin
Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja
21. avgust 2025.portal_admin
Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?
21. avgust 2025.portal_admin
Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor
21. avgust 2025.portal_admin
Od 21. avgusta će ovaj horoskopski znak zapljusnuti talas sreće: Kreće idealno vreme za njih
21. avgust 2025.portal_admin
Najstarija žena na svetu danas je napunila 116 godina: „Recite svim prilikama ‘da'“

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube