Iako su jaja vezivna komponenta mnogih jela, ipak, u poslednje vreme se sve češće menjaju namirnicama koje mogu da imaju upravo isti takav efekat.
Zato ako se nađete u toj situaciji da vam fali koje jaje, posegnite za nekim od ovih zamena:
Pasirano voće
Ovo može da bude solidna opcija, napravite sos od jabuka ili pasirajte banane, zreli avokado ili pire od bundeve. Pečeni proizvodi napravljeni s voćnim pireom umesto jaja ispašće vlažni i gusti, s aromom slatkog ukusa voća. Kada je reč o razmeri, dodajte četvrtinu šoljice pirea za svako jaje. Ova zamena najbolje funkcioniše u kolačima, mafinima i tortama.
Mlevene čia ili lanene semenke
Bilo koje od ovih semenki bogatih omega-3 masnim kiselinama, možete da koristite umesto jaja. Kašičicu mlvenog lana ili čia semenki umutite sa tri kašičice vode dok ne dobijete gustu, jednoličnu pastu. Ovo će da zameni jedno jaje u receptu.
Soda bikarbona i sirće
Ovo mođete da isprobate kada pravite lagane dezerte, poput kolača i torti. Pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone sa jednom kašičicom sirćeta za svako jaje u receptu.
Uspešno ste se prijavili