15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Trebalo bi da jedemo što više dinja ove godine – nutricionisti znaj...

Foto:pixabay

Trebalo bi da jedemo što više dinja ove godine – nutricionisti znaju zašto!

Aska logo
portal_admin
27. maj 2024. 12:42
Dinja je osvežavajuće, višestruko zdravo voće koje je sinonim za leto. Žuto ili narandžasto meso puno je vitamina od A do C, ali i esencijalnih hranljivih materija koje mogu da pomognu imunom i probavnom sistemu, pokazuju studije.
PODELI
F
T
G
P

Brojni su razlozi da se dinja nađe na našoj trpezi narednih meseci, poručuju nutricionisti.

– Dinja je odlična dopuna jelovniku ako želite da jedete više hrane koja hidrira, namirnica koje će vas braniti od upala, kao i više hrane bogate hranljivim materijama – ističe Houp Brant, američki dijetetičar.

U kontekstu uravnotežene ishrane, voće postaje dobar izvor antioksidanata, kalijuma i vlakana – hranljivih materija koje podstiču imunitet, pomažu u procesu varenja i pružaju zaštitu od hroničnih bolesti, zaključak je studije iz 2023. godine.

– Najčešća korist koju vidimo je ta prelepa narandžasta boja, koja potiče od beta karotena“, navodi nutricionistkinja Monika Dagostino dodajući da se ova materija kada uđe u telo, pretvara u vitamin A, koji je neophodan za zdravlje očiju, učestvuje u proizvodnji krvnih zrnaca i imunološkom odgovoru, te kao jak antioksidant pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

Slobodni radikali izazivaju pustoš u telu oštećujući zdrave ćelije, upozorava Dagostinova. Beta karoten deluje kao njihov neutralizator, što može pomoći u sprečavanju napredovanja bolesti, uključujući bolesti srca, pa čak i rak.

Foto: Pexels

– Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju hronične upale u našim telima tokom vremena. Visok sadržaj vitamina C u dinji je takođe posebno koristan za apsorpciju gvožđa – ističe Brantova.

Koliko dinje treba jesti?

Jedna šolja sveže isečene dinje na kockice sadrži 53 kalorije, što je ekvivalentno jednoj porciji. Ova količina obezbeđuje dnevnu dozu vitamina A, sadrži šest odsto dnevnih potreba za vlaknima i skoro je dovoljna da isporuči preporučenu dnevnu potrebu za vitaminom C.

Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, svakog dana bi trebalo da unosimo najmanje pet porcija voća i povrća, ukupno oko 80 grama po porciji.

Ako uživate u dinji i želite da je uvrstite u svoj voćni meni, Dagostinova savetuje da upravo ovo voće čini dve porcije tokom dana.

Sa kojom se hranom dinja slaže?

Dinja je odlična osvežavajuća užina ili dodatak letnjim salatama, a uparivanje sa hranom bogatom antioksidansima, vlaknima i tečnošću može vam pomoći da postignete raznovrsnu ishranu.

– Kada se konzumira zajedno sa drugim voćem koje obiluje vlaknima, povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, semenkama i mahunarkama, dinja može biti odličan saveznik na putu ka povećanju ukupne količine vlakana i vode u telu, što će pomoći pri potencijalnim probavnim problemima – otkriva Monika Dagostino.

Foto: Pixabay

Prema njenim rečima, kockice dinje odlične su i uz bobičasto voće, orašaste plodove, grčki jogurt i svež sir.

Raznovrsnost je ključna, a da bi se postigla dobro izbalansirana ishrana, važno je jesti razne vrste voća bogatih hranljivim sastojcima, naglašava Dagostinova.

Osim dinje, voće koje se može pohvaliti sličnim zdravstvenim prednostima – grejpfrut, šipurak i papaja se takođe smatraju namirnicama bogatim kalijumom, vlaknima i antioksidansima, pokazuju rezultati istraživanja.

Houp Brant ističe da u salatama sa lisnatim zelenim povrćem, dinja nudi iznenađujuću korist.

– Listnato povrće je, kako kaže, prepuno gvožđa, a telu je često potrebna dodatna pomoć kada apsorbuje gvožđe iz namirnica biljnog porekla, a vitamin C koji se nalazi u dinji može efikasnije da vodi ovaj proces“, – objašnjava Brantova.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Dinja, Nutricionisti, nutritivna vrednost, Voće
Dnevni horoskop: Bikovima ljubavni partner stvara nervozu, Lavovima priliv novca
Zovu ga „idiotom svetske klase“ – deca Breda Pita ga se odrekla i uzela mamino prezime
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube