Poznato je da psihologija može da pomogne u predviđanju ponašanja kandidata za određeno radno mesto. Studije su pokazale da se ponašanje na radnom mestu može predvideti na osnovu psiholoških karakteristika kao što su motivacija, radna etika, emocionalna inteligencija i drugo.
Međutim, smišljajući svoje verzije procene kandidata poslodavci znaju da budu vrlo maštoviti.
Svaki put kada ljudi idu na razgovor za posao, suočavaju se sa onim istim, nasumičnim pitanjima koja poslodavci koriste kako bi, navodno, otkrili nešto o ličnosti osobe koja traži posao. Neki ljudi provedu sate pripremajući svoje biografije ili vežbajući odgovore na razna pitanja koja očekuju, piše LADBible.
Ali, niko se ne može pripremiti na ovo…

Jedan korisnik na Redditu je podelio priču o svom bivšem šefu i njegovom nekonvencionalnom pristupu intervjuima, nazvanom ‘test soli i bibera’. Objasnio je: ‘Firma za koju sam radio imala je celodnevne intervjue s više kandidata, a jedan od segmenata bio je uvek ručak. Moj bivši šef bi celu svoju odluku o zapošljavanju zasnivao na jednoj stvari – je li osoba probala hranu pre nego što je posegnula za solju, biberom, ljutim sosom i sličnim. Ako prvo nisi probao svoju hranu, nisi dobio njegov blagoslov’.
Objasnio je: ‘Uvek ću vas odvesti u šetnju do jedne od naših kuhinja za zaposlene i nekako uvek završiš s pićem u rukama. Onda se vratimo, obavimo intervju, i jedna od stvari koje uvek proveravam na kraju intervjua je želi li osoba da odnese praznu šoljicu nazada u kuhinju? Možete razviti veštine, možete steći znanje i iskustvo, ali na kraju se sve svodi na stav’.
Dakle, nešto što treba zapamtiti pre sledećeg intervjua: ne stavljajte so ili biber na hranu pre nego što je probate i uvek odnesite šoljicu u kuhinju.
Naravno, kod nas važe malo drugačija pravila, ali to je druga priča.
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili