15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Tartuf, skupocena namirnica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Crni tartufi

Foto:Profimedia

Tartuf, skupocena namirnica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Aska logo
Aska
16. oktobar 2017. 17:40
U mnogim situacijama smo bili svedoci da izgled može da prevari.
PODELI
F
T
G
P

Kada bi vam neko pokazao tartuf, a da ne znate kako izgleda, pomislili biste da se šali sa vama i da je to nešto nevažno i neupotrebljivo. Ipak danas se on smatra za kralja gastronomije, afrodizijak i namirnicu koja je stekla ugled i prestiž kakav retko ko ima. Spada među najskupljim namirnicama na svetu, a sam način na koji se dolazi do njega je pomalo bizaran. Znam da će nekima zvučati i smešno, ali tartuf je gljiva koja raste na nekih 10-30 cm ispod tla i koju pronalaze ni manje ni više nego svinje. Postoji samo jedan mali problem kada su one u pitanju. Nisu previše pouzdane jer uglavnom kada i nanjuše tartuf, teško mogu da mu odole pa onda ljudi koji sa njima tragaju padaju u iskušenje da od njih naprave neku lepu krmenadlu. Ipak ti isti ljudi su dresirali i obučili posebne pse koji, ne tako dobro kao svinje, ali ipak pouzdano mogu da ih pronađu i što je najvažnije ne pojedu.

Izgled samog tartufa podseća na neki kvrgavi osušeni krompir, ali zato poseduje miris i ukus koji su izuzetno specifični. Neke od legendi kažu da su tartufe stvorili bogovi da bi ugodili sebi, umorni od pravljenja sveta. Jedna od priča kaze da je Napoleon dobio sina tek kada se dobro naje ove jedinstvene namirnice. Reč je zaista o veoma retkom plodu prirode i ako u svetu postoji oko 63 vrsta
gljive pod latinskim nazivom Tuber samo devet je jestivo, a četiri od njih se najčešće nalaze u prodaji. Najpoznatiji su beli i crni tartuf, kojih ima nekoliko vrsta. Ove gljive žive u simbiozi sa drvećem, odnosno među njihovim korenjem. Beli tartuf je skuplji od crnog, a cena mu može dostići i 800 evra za kilogram. Zanimljivo je da cena za veće komade belog tartufa na švedskim aukcijama može dostići i 4.000 evra za kilogram.

Beli tartufi

Beli tartufi, Foto: Profimedia

U poslednje vreme ljudi su uspeli da nekoliko vrsta odgajaju u kontrolisanim uslovima, ali ipak su i dalje cenjeniji oni koji se nalaze u šumama i proplancima. Tartufi se najviše pronalaze i jedu u Italiji, Španiji i Francuskoj, ali i u Srbiji gde se mogu naći ljudi koji ih sakupljaju i žive od toga. Jela sa tartufima su jako cenjena u svetu i nekada je dovoljna i mala količina da se dobije poseban
ukus. Seče se na tanke listiće pomoću specijalnih alatki, a od tartufa se mogu praviti i paštete, ulja, puter i dosta toga još. Mnogima će njigov ukus biti jak i odbojan, neki jednostavno neće moći da probaju, dok će drugi posle prvog zalogaja zavoleti ovaj jedinstven dar prirode. Jedno je sigurno, ravnodušni sigurno nećete biti, a to je svakome ko voli kuvanje jedino važno.

A ukoliko sve veći ljubitelj poslastica, nakon slatke priče o tartufima, predstavljam vam recept za američku pitu sa jabukama:

Američka pita sa jabukama:

Pita sa jabukama

Foto: Profimedia

Potrebne namirnice:
Jabuke 2 kg
Brašno 360 g
Puter 180 g
Šećer 150 g
Cimet 5 g

Način pripreme: Jabuke oljuštiti i izrendati, dodati 50 grama šećera i cimet. Dobro ocediti. Za testo pomešati brašno, omekšali puter i 100 g šećera. Uzeti okruglu posudu za pečenje i sa dve trećine testa obložiti dno i rubove. Staviti 10 minuta u zamrzivač i izvaditi. Rasporediti jabuke. Preostalo testo oklagijom rastanjiti i seći na uže trakice. Postaviti preko. Peći u zagrejanoj rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.

Pročitaj još:

Jesen je pravo vreme za zimnicu: Napravite kornišone o kojima će svi pričati!

Kako sam se zaljubio u Francusku kuhinju: Brancin sa ukusnim grilovanim povrćem

Volite lazanje, a ne umete da ih spremite? Evo kako se ON snašao i napravio romantičnu večeru!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Hrana, Pečurke, Pita od jabuka, Tartufi

Izvor:Igor Đermanović

Završavam kurs HR-a: Intervjui i procene zadovoljstva kolega u mojoj firmi dobijaju novu dimenziju
Da li ste rođene u ovom znaku? Ako jeste, uspeh vam je zagarantovan!
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube