Poznata je pod nazivom Američka pita i tamo se pravi od raznog voća, najpoznatija je od jabuka, ali se vrlo vešto „gura“ u prve redove i ova pita sa borovnicama. S tim u vezi, odlučile smo da ona dobije svoj prostor i danas vam prenosimo jednostavan recept za ovu poslasticu.
Obradujte sebe i svoje najbliže slatkišem koji hrska u ustima i budi sva vaša čula.
Potrebno je:

Foto: Profimedia
Jabukovo sirće – jedna kašika
Hladna voda – tri do pet kašika
Šećer – pola kaščice
Brašno – 225 grama
Puter – 100 grama
So – pola kašičice
Borovnice – 500 grama
Maline – 300 grama
Šećer – 175 grama
Gustin – 50 grama
Limunov sok – jedan kašika
Belance – jedno
Braon šećer – jedna kašika
Vanilin šećer – jedna kašičica (ili ekstrakt vanile za intenzivniji ukus)
Priprema:
Za početak promešajte brašno, šećer i so, dodajte puter isečen na kocke i sirće, pa polako dodavajući hladnu vodu zamesite testo koje bi trebalo da bude mrvičasto. Zatim, testo sipajte na površinu koju ćete prethodno posuti brašnom i utapkajte u krug, i zavijte ga u providnu foliju i ostavite ga u frižideru na sat vremena. Dok testo „odmara“ spremite fil, tačnije borovnice, maline, gustin, šećer i ekstrat vanile dobro promešajte i sjedinite. Vratite se ohlađenom testu i razvijte testo. Stavite u kalup za tart prečnika oko 20 centimetra, a neka vam testo bude oko 30ak centimetara tako da vam krajevi vise preko kalupa. Dalje, sipajte pripremljeni fil, uvijte stranice koje vise, premažite ih umućenim belancetom, pospite braon šećerom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko sat vremena.
Za bolji i intenzivniji ukus preporučuje se posluživanje uz kuglu od sladoleda (vanila).
Prijatno.
Pročitaj još:
Slatki greh kome ne možete odoleti: Napravite vazdušaste i slatke galete!
Kremasta prolećna poslastica: Kokosova torta kao simbol pravog uživanja!
Miks kiselog, slatkog i kremastog: Torta od limuna za svačiji ukus!
Uspešno ste se prijavili