Potrebno vreme za pripremu ovog jela je oko 45 minuta.
Potrebno vam je:
1 kašika (15 ml) sitno mlevene kafe
2 kašike smeđeg šećera (10 ml)
1 kafena kašika mlevene ljute paprike
1 kafena kašika (5 g) mlevenog kumina
1 kafena kašika soli (5 g)
1 kafena kašika mešavine bibera
1/2 kafene kašike sveže mlevene paprike
1/4 kafene kašike mlevenog cimeta
600 g svinjetine
2 kašike putera
vlašac

Foto: Envato
SOS OD KAFE
1/4 šolje (60 ml) espresa (ili jake kafe)
1 šolja (250 mL) pileće supe
1 kašika (15 ml) javorovog sirupa
Anis od 2 do 3 zvezdice
1/4 kašičice mlevenog cimeta
3/4 šolje (180 ml) neutralne pavlake
PRIPREMA:
Zagrejte rernu na 180 °C. Pripremite svinjetinu. U posudi pomešajte mlevenu kafu, smeđi šećer, ljutu papriku, kumin, so, biber, slatku papriku i cimet. Svinjski file izrežite na 2 dela i temeljno ih prekrijte začinom. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
U tiganju ispržite svinjetinu sa obe strane na maslacu na srednje jakoj vatri. Izvadite svinjetinu i stavite je u posudu za pečenje. Pecite u rerni oko 20 minuta. Pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite da stoji 5 minuta na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu pripremite sos. U istom tiganju blago popržite vlašac na srednje jakoj vatri. U to dodajte kafu, javorov sirup, zvezdasti anis i cimet. Smanjite vatru i dodajte neutralnu pavlaku. Smanjite na maloj vatri i ostavite da se krčka 10 minuta. Uklonite zvezdasti anis.
Preko svinjskog filea pospite sos. Poslužite uz pire od korena celera i krompira i zelenu salatu ili povrće na pari.
Pročitaj još:
Presolili ste ručak? Bez brige, ovo su saveti kuvara da „spasite“ obrok!
Prste da poližeš: Pet soseva za špagete koje ćete obožavati!
Musaka od kiselog kupusa, brzi ručak koji će zadovoljiti svačiji apetit!
Uspešno ste se prijavili