Previše puta se desilo da u brzini ili iz potpunog neznanja podgrejemo neko jelo sa piletinom ili sa pečurkama. A o pirinču i da ne govorimo. Istina je da postoje određene vrste hrane za koje se ne preporučuje podgrevanje iz različitih razloga, uključujući gubitak nutritivnih vrednosti i povećan rizik od trovanja hranom, posebno trovanja hranom.
Na ove namirnice najviše obratite pažnju.

PIRINAČ
On može sadržati bakterije koje se brže razmnožavaju pri sobnoj temperaturi. Ako ga podgrevate, budite sigurni da ga čuvate u frižideru i podgrejte ga temeljno, tako da se dobro zagreje.
PILEĆE MESO
Ako podgrevate piletinu, trebate to činiti vrlo pažljivo i dobro je da je dobro termički obrađena pri prvom kuvanju, kako biste smanjili rizik od salmonela. Najbolje je da je duže podgrevate na blago višoj temperaturi.

SPANAĆ
On sadrži nitrate koji se mogu pretvoriti u nitrite kada se podgreva. Nitriti mogu biti štetni za zdravlje. Ako već podgrevate spanać, nemojte to raditi više od jednog puta i odmah ga ohladite i stavite u frižider.
KUVANA JAJA
Kuvana jaja se ne preporučuju za podgrevanje jer može doći do promene proteinske strukture i oslobađanja toksina.

PEČURKE
One brzo apsorbuju vodu i mogu postati gnjecave ili promeniti ukus kada se podgreju. Ako ih već podgrevate, učinite to brzo i na visokoj temperaturi.
Važno je da brzo ohladite hranu koja je preostala nakon kuvanja i da je čuvate u frižideru na odgovarajućoj temperaturi. Takođe, preporučuje se da hranu podgrevate na visokim temperaturama, kako biste ubili potencijalno štetne mikroorganizme.
PROČITAJTE JOŠ:
Da stomak ne zaboli! Ovako se čuva lako kvarljiva hrana na visokim temperaturama
Evo zašto ne treba čuvati hranu u aluminijumskoj foliji
Plastične činije za čuvanje hrane masovno se koriste u domovima: Evo zašto treba prestati odmah sa tim!
Uspešno ste se prijavili