15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Svi to radimo, a ove namirnice baš NIKAKO ne bi trebalo podgrevati

Foto:Pexels

Svi to radimo, a ove namirnice baš NIKAKO ne bi trebalo podgrevati

Aska logo
Aska
1. oktobar 2023. 06:19
Iako se skoro svakodnevno govori o termičkoj obradi hrane i čuvanju posle kuvanja, nije na odmet ponoviti koje namirnice se ne smeju podgrevati
PODELI
F
T
G
P

Previše puta se desilo da u brzini ili iz potpunog neznanja podgrejemo neko jelo sa piletinom ili sa pečurkama. A o pirinču i da ne govorimo. Istina je da postoje određene vrste hrane za koje se ne preporučuje podgrevanje iz različitih razloga, uključujući gubitak nutritivnih vrednosti i povećan rizik od trovanja hranom, posebno trovanja hranom.

Na ove namirnice najviše obratite pažnju.

Foto: Pexels

PIRINAČ

On može sadržati bakterije koje se brže razmnožavaju pri sobnoj temperaturi. Ako ga podgrevate, budite sigurni da ga čuvate u frižideru i podgrejte ga temeljno, tako da se dobro zagreje.

PILEĆE MESO

Ako podgrevate piletinu, trebate to činiti vrlo pažljivo i dobro je da je dobro termički obrađena pri prvom kuvanju, kako biste smanjili rizik od salmonela. Najbolje je da je duže podgrevate na blago višoj temperaturi.

Foto: Pexels

SPANAĆ

On sadrži nitrate koji se mogu pretvoriti u nitrite kada se podgreva. Nitriti mogu biti štetni za zdravlje. Ako već podgrevate spanać, nemojte to raditi više od jednog puta i odmah ga ohladite i stavite u frižider.

KUVANA JAJA

Kuvana jaja se ne preporučuju za podgrevanje jer može doći do promene proteinske strukture i oslobađanja toksina.

Foto: Pexels

PEČURKE

One brzo apsorbuju vodu i mogu postati gnjecave ili promeniti ukus kada se podgreju. Ako ih već podgrevate, učinite to brzo i na visokoj temperaturi.

Važno je da brzo ohladite hranu koja je preostala nakon kuvanja i da je čuvate u frižideru na odgovarajućoj temperaturi. Takođe, preporučuje se da hranu podgrevate na visokim temperaturama, kako biste ubili potencijalno štetne mikroorganizme.

PROČITAJTE JOŠ:

Da stomak ne zaboli! Ovako se čuva lako kvarljiva hrana na visokim temperaturama
Evo zašto ne treba čuvati hranu u aluminijumskoj foliji
Plastične činije za čuvanje hrane masovno se koriste u domovima: Evo zašto treba prestati odmah sa tim!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Hrana, podgrevanje, termička obrada
Žena koja je izlečila srce Kijanua Rivsa progovorila o njihovoj osporavanoj vezi
Mušmula – skrajnuta kraljica jeseni! Čuva imunitet i liniju, pokreće stomak
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube