Tajna sočnosti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se ono bolje sjedinilo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini supe od povrća i koncentrata paradajza, a „klasičari“ više vole da dodaju domaći sos od paradajza.
Kupujete pogrešnu vrstu paprika
Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tanke kore, poput babura. Naravno, možete pokušati da eksperimentišete i s drugim vrstama, ali u tom slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.
Pogrešno birate meso za punjene paprike
Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput tucane paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka u prahu. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće ispada previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobra je razmera 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji izbor je meso od plećke. Neki kuvari za sočnost i aromu dodaju i sitno seckanu slaninu, piše Punkufer.

Paprike punite do vrha
Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinaču raste zapremina, pa smesa može ispasti, a paprike popucati. Na vrh mesne smese možete staviti i isečen komad paradajza jer, osim što smesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti ukusnija.
Dodajete previše zaprške
Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a ako jelu dodate i masnoću iz nadeva, kao i dosta zaprške, postoji rizik da imate stomačne tekobe. Lakša varijanta obroka podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti sok punjenih paprika.
Pogrešno pripremate pirinač
Razlog zbog kojeg su paprike kod nekih uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča. Ako izaberete nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat će biti razočaravajuć. Pirinač je najbolje dodavati sirov u smesu ili ga kratko kuvati, odnosno kratko ispržiti na ulju ili svinjskoj masti.
Uspešno ste se prijavili