15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Sve što treba da znate o sušiju: Ovako se priprema tradicionalno japansko...
Suši

Foto:Profimedia

Sve što treba da znate o sušiju: Ovako se priprema tradicionalno japansko jelo

Aska logo
Aska
18. jun 2017. 10:37
U Japanu se suši priprema preko 1000 godina: najbolji delovi sveže, sirove ribe sa blago kiselim hladnim pirinčem i sve dobro začinjeno i stilski posluženo – idealno za lagani ručak i jednostavno predjelo.
PODELI
F
T
G
P

Način pripreme sušija se menjao tokom godina. U Evropi i Americi, za razliku od Japana, suši se sada služi sa povrćem, voćem ili mesom. Lako ga je napraviti, ukoliko imate prave sastojke i opremu: lepljivi pirinač, pirinčano sirće, riblji fileti najvećeg kvaliteta, začini poput soli i vasabija, nori lišće (morska trava), prostirka za rolanje Maki sušija, vrlo oštar nož i dalje sastojke prema želji,  jer dok god je suši ukusan i izgleda primamljivo – sve je dozvoljeno.

  • Nigiri se sastoji od ručno pravljenih pirinčanih knedlica ovalnog oblika prekrivenim komadom ribe.
  • Maki je rolovani suši. Uobičajeno, pirinač je umotan u nori list i punjen ribom.
  • Ura maki, poznatiji kao Kalifornijska rolnica je obrnuti suši: nori list je obavijen oko fila, a pirinač je sa spoljne strane i posipa se susamom ili ikrom. U pitanju je suši prilagođen na Zapadu, i retko se pravi u Japanu.

Gunkan maki je tradicionalna vrsta sušija, čije ime doslovno znači “rolnica bojni brod”.Formira se u ovalni oblik ( koji podseća na bojni brod ) kako bi na njega mogli da se stave “tečni” sastojci, koji se na drugačiji način ne bi održali (ikra, ostrige, jaja prepelice…)

Suši

Foto: Profimedia

Zatim, tu je sašimi, koji nije suši u pravom smislu. Sirovi riblji fileti se seku na veoma tanke komade jednake veličine i služe sa soja sosom i ukiseljenim povrćem. „Sashimi“ ne sadrži pirinač.

Priprema

Tipični pirinač je veoma lepljiv sa zrnom srednje veličine, meša se sa pirinčanim sirćetom, solju i šećerom.
Veoma važno za pripremu pirinča je da se pirinač ispira sve dok voda ne postane prozirna, što može da traje oko 1 sat. Tek tada pirinač može da se kuva,  osuši na pari  i začini pirinčanim sirćetom – bez mešanja!

Suši

Foto: Profimedia

Priprema sušija

  1. Staviti list morske trave na prostirku i prekriti list ravnomerno, pripremljenim pirinčem, ostavljajući deo lista praznim na gornjem delu.
  2. Tanko začiniti pirinač vasabijem, trakom ribe, povrća, voća ili drugih sastojaka.
  3. Uz prostirku rolati suši od donje strane ka gornjoj, tako da deo morske trave bez pirinča čvrsto zatvori suši.
  4. Koristeći oštar nož, iseći kolutove debljine dva do tri centimetra i služiti na tanjiru sa soja sosom, vasabijem i ukiseljenim listovima đumbira. (rolnica sušija se seče na 8 jednakih delova)

U Japanu suši se tradicionalno jede prstima i svaki suši se stavlja u usta ceo – bez griženja. Mogu se koristiti štapići i tada se suši umače u soja sos sa vasabijem. Nigiri Suši se umače isključivo stranom na kojoj je riba. Listići đumbira se koriste da očiste paletu između zalogaja.

Pročitaj još:

Hrana bez začina ne pričinjava zadovoljstvo: Umetnost doziranja i veština kombinovanja!

Punjene lignje sa feta sirom – Mediteranska filozofija života

Alergični ste na neku hranu? Ovo su najbolji zamenski sastojci

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Japan, Suši

Izvor:hrana pice price

Ko se opušta uz Device i Rakove, a ko bi trebalo da izbegava Strelčeve i Lavove?
Pet najčešćih grešaka kada koristite figaro: Evo zašto vam lokne nisu savršene
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin

Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila

7. jul 2025.Vanja Vidić

Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 
7. jul 2025.portal_admin
Ceo svet danas uživa u čokoladi: I vi možete da se zasladite, a da se ne kajete ako ste na dijeti
7. jul 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Bikovima ljubomora, Vage da se odmore iako je ponedeljak

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube