Čuveni gastronomski sajt „www.tasteatlas.com“ nedavno je proglasio pobednički svetski doručak, a uzbudljiva vest stigla je upravo za Zlatibor i Srbiju. Naime, komplet lepinja, autentičan specijalitet iz zlatiborskog kraja, proglašena je za najbolji doručak na svetu u 2023. godini, prema saopštenju Turističke organizacije Zlatibor.
U oštroj konkurenciji sa čak 100 jela, komplet lepinja sa Zlatibora zauzela je prvo mesto s impresivnom ocenom od 4.8, što je najviša moguća ocena od 5. Ova tradicionalna poslastica čvrsto je povezana s Užicem i celim zlatiborskim krajem, a veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata.
Ovim priznanjem, komplet lepinja ne samo da je osvojila srca lokalnog stanovništva već i postala globalno prepoznatljiva kao neodoljiv doručak koji pleni svojim ukusom i tradicijom. Sada, ljubitelji gastronomije imaju dodatni razlog da posete Zlatibor i uživaju u jedinstvenom doživljaju ove izuzetne poslastice.
Zato, hajde da spremimo zajedno najbolji doručak na svetu!
Sastojci:
- 1 lepinja
- 1 jaje
- 1 supena kašika starog zlatiborskog kajmaka
- Pretop (saft, moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja, dostupno u pečenjarama ili pekarama)
Uputstvo za pripremu:
Priprema lepinje:
- Isecite vrh lepinje i ostavite ga sa strane.
- Lepinju bogato namažite kajmakom.
- Nožem probušite lepinju na nekoliko mesta.
Priprema jaja:
- Malo umutite jaje i sipajte ga ravnomerno po lepinji.
- Posolite po ukusu.
Pečenje:
- Nauljite tepsiju i stavite pripremljenu lepinju.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C oko 5-10 minuta.
Dodatna obrada:
- Izvadite lepinju iz rerne.
- Stavite ‘poklopac’ (vrh lepinje koji ste isekli) natrag na lepinju.
- Vratite u rernu i pecite još par minuta.
Finalni dodir:
- Izvadite iz rerne i prelijte zagrejanim pretopom.
Kako se jede KOMPLET LEPINJA?
- Komplet lepinju jedite prstima.
- Počnite s jedenjem ‘poklopca’, koji možete isitniti u parčiće i umačite u sredinu.
- Zatim jedite spoljne strane lepinje.
- Na kraju uživajte u sredini.
PROČITAJTE JOŠ:
RECEPT: Najlepša praznična prasetina okupana u pivu iz Žikine rerne i kuhinje
Priredite gozbu: Spremite ukusnu jagnjenitu iz rerne
Nit se peče, nit se kuva: Posna Markiza torta će vas osvojiti na prvi zalogaj
Uspešno ste se prijavili