Gospojinski post traje samo dve nedelje i posvećen je pripremi za praznik Uspenje Presvete Bogorodice.
Počinje u ponedeljak, 14. avgusta kad se slavi i Iznošenje časnog krsta. Završava se u nedelju 27. avgusta, a u ponedeljak se proslavlja Velika Gospojina.
Ovaj post je veoma strog, sve vreme se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino. Na Preobraženje gospodnje 19. avgusta dozvoljeno je jesti ribu. Stroži je od božićnog i apostolskog, te pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki post, sve dane „na vodi“, osim subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje i vino. Jedino na praznik Preobraženja Gospodnjeg jede se riba bez obzira u koji dan nedelje on pao. Ako sam praznik Uspenja padne u sredu i petak, ni tada se ne mrsi već se jedu riba, vino i sprema se na ulju.
Suština posta nije u pukom odricanju od jela i pića, već ima dublje duhovno značenje i odnosi se na uzdignuće iznad materijalnih i prolaznih dobara koji prljaju misli i život. Hriščanska doktrina nalaže da tokom celog živa treba imati čiste misli, činiti dobra dela i pomagati drugima, a post je tu da odricanjem približi čoveka duhovnosti.
PROČITAJTE JOŠ:
Dinstani krompir iz rerne sa povrćem- najbolji recept za prilog u danima posta!
Uspešno ste se prijavili