Mnogi ljudi primećuju kada ostave čašu vode preko noći, a zatim je popiju ujutru, da voda nema isti ukus kao sveža voda iz slavine. Stručnjaci za toksikologiju objašnjavaju da je razlog tome izloženost vode vazduhu tokom dužeg perioda.

Kada se voda ostavi da stoji, vazduh koji je okružuje sadrži gasove poput kiseonika, azota i ugljen-dioksida. Kada ovi gasovi dođu u kontakt sa vodom, posebno sa ugljen-dioksidom, dolazi do rastvaranja tih gasova u vodi iz slavine. Kada pijemo ovakvu vodu, enzim u našem telu pretvara ugljen-dioksid u ugljenu kiselinu, što rezultira gorčim ili „ustajalim“ ukusom vode. Osim toga, procesi isparavanja i sedimentacije takođe doprinose promeni ukusa vode.
Profesor medicine, Dr Luz Klaudio, sugeriše da dva ključna procesa mogu uticati na promenu ukusa vode kada stoji preko noći. Prvo, deo vode isparava, a drugo, može doći do sedimentacije, gde se čvrste materije ili teški molekuli mogu taložiti na dnu čaše.
PROČITAJTE JOŠ:
Razbijamo mitove: Da li nam voda stvarno pomaže da smršamo?
Jutro nakon provoda: Otvorite frižider i krenite u borbu protiv mamurluka!
Verovali ili ne, gazirana voda nije samo za piće: Iskoristite je za negu lica i tela!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Telegraf.rs