Kafa je omiljeni napitak među milionima ljudi širom sveta, a razlog za to leži u njenom bogatom ukusu, kofeinskom učinku i drugim blagodetima. Ipak, kafa je mnogo više od samo jutarnjeg rituala.
Prema izveštaju „Yahoo Life“, dodavanje začina poput cimeta i kurkume u jutarnju kafu ne samo da može poboljšati njen ukus, već potencijalno ubrzati i vaš metabolizam.

Cimet, poznat po toplom i slatkom ukusu, je svestran začin često prisutan u šoljicama kafe širom sveta. Njegove aromatične i blage začinske note ne samo da mogu obogatiti ukus vašeg jutarnjeg napitka, već se veruje da cimet može imati i veze sa ubrzanjem metabolizma.
Studije su pokazale da cimet može povećati osetljivost na insulin i poboljšati nivoe šećera i holesterola u krvi, što su ključni faktori za gubitak težine i opšte zdravlje, kako otkriva dijetetičar i konsultant za ishranu Šeri Berger. Nutricionista Liza Ričards se slaže s tim, dodajući da cimet može pomoći u ubrzanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama, uključujući poboljšanje osetljivosti na insulin i termogeni efekat.
Kurkuma, sa svojim zemljanim i blago pikantnim ukusom, postala je popularan začin zbog potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako nije uobičajena pratnja kafi, mnogi sada dodaju kurkumu u svoju šolju.
Bergerova ističe da kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog potencijalne uloge u jačanju metabolizma. Studije sugerišu da kurkumin može biti povezan sa smanjenjem obima struka, indeksa telesne mase (BMI) i telesne težine, prenosi Telegraf.rs.
Ako želiš da dodate cimet u domaću ili espreso kafu, preporučljivo je to učiniti pre kuvanja kako bi se „aktivirao“ i postigao prirodno sladak ukus. Kada dodaješ kurkumu, ne zaboravi dodati i malo crnog bibera, jer on poboljšava apsorpciju kurkumina.
PROČITAJTE JOŠ:
Uspešno ste se prijavili