Srbija je zemlja koja može da se pohvali bogatom tradicijom, običajima, prirodom, ali i „širokim rukama“, tačnije gostroprimstvu kada je reč o stranicima. Ljudi iz različitih delova sveta rado dolaze kod nas, uživaju u čarima noćnog života, ali i našim specijalitetima. Između ostalog, zbog toga rado dolaze opet…
Kada je reč o srpskoj hrani, svetski poznati kulinarski sajt „Taste Atlas“ je to prepoznao i objavio listu 10 najboljih srpskih jela i pića. Evo kako to izgleda:
- Komplet lepinja
- Ajvar
- Burek sa sirom
- Moravska salata
- Sarma
- Pasulj
- Viljamovka
- Leskovački roštilj
- Petrovački kulen
- Krofne
Inače, portal „Taste Atlas“ svojevremeno je objavio i listu najgorih srpskih jela, a na njoj su se našla i neka od omiljenih specijaliteta domaće kuhinje. Stručnjaci su sastavili top 10 najgorih jela iz Srbije, a kao najgore ocenjeno jelo na njoj bile su pihtije, koje su ovako opisali:
„Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od svinjskih iznutrica in delova kao što su glava ili papci. Meso se kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da se odvaja od kostiju. Zajedno sa masnom tečnošću u kojoj se kuvalo, meso se stavlja u činije ili plehove, pa se ostavi da se ohladi i stegne aspik. Ovaj žele od mesa se služi narezan na kocke kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.“
Preostala najgore ocenjena srpska jela prema ovom kulinarkom portalu su:
- Nasuvo ili rezanci sa makom
- Slatko
- Popara
- Riblja čorba
- Srpska salata
- Svadbarski kupus
- Proja ili projara
- Čvarci
- Podvarak
Uspešno ste se prijavili