Poznato je da su Srbi veliki gurmani, pa se tako podrazumeva da skoro svaki ručak ima i meso. Takođe, dve namirnice koje se smatraju osnovnim za našu prehranu su hleb i mleko, a rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da je Srbija na drugom mestu na listi konzumacije hleba.
Na godišnjem nivou u proseku pojedemo čak 135 kilograma hleba, što je daleko više od drugih, dok je na prvom mestu Turska sa neverovatnih 199,6 kilograma.
Bread consumption (annual per capita):
— World of Statistics (@stats_feed) June 20, 2023
🇮🇳 India: 1.75 kg
🇳🇬 Nigeria: 2.26 kg
🇧🇷 Brazil: 2.88 kg
🇮🇩 Indonesia: 4.7 kg
🇨🇳 China: 5.83 kg
🇺🇸 USA: 17 kg
🇿🇦 South Africa: 25.8 kg
🇯🇵 Japan: 28.3 kg
🇲🇽 Mexico: 33.5 kg
🇬🇧 UK: 37 kg
🇸🇦 Saudi Arabia: 39 kg
🇸🇮 Slovenia: 39 kg
🇮🇹 Italy: 44…
Zna se da hleb nije baš najzdravija namirnica, pogotovu ako se pravi od belog brašna. Savetuje se da on bude od ražanog, crnog ili heljdinog brašna, kao i od celog zrna pšenice. Nutricionisti upravo to i preporučuju, hleb bogat vlaknima zbog boljeg uticaja na metabolizam i probavu.
Hleb može da utiče i na krvni pritisak, odnosno da ga podigne. Kako navodi CDC, hleb i peciva su dva glavna izvora natrijuma za koji se zna da diže krvni pritisak.
Kako je pokazala studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu „Nutrients“, čak i skromna količina hleba može da poveća rizik od hipertenzije – samo jedan komad ove namirnice nedeljno povećava rizik od povišenog pritiska. Takođe, natrijum, koji je glavni krivac za pojavu hipertenzije, ima i drugi negativni efekat, a to je da podstiče nadimanje. Vezuje vodu u organizmu, što dalje dovodi do oticanja, kao i zatvora.
Uspešno ste se prijavili