15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Spremite tri predivna tradicionalna jela bez kojih ne može da se zamisli n...

Foto:Pexels

Spremite tri predivna tradicionalna jela bez kojih ne može da se zamisli nijedna srpska trpeza

Aska logo
Aska
18. oktobar 2023. 16:02
Vreme je da se malo pojača ishrana, kako godišnje doba nalaže, ali da ne bude masno i nezdravo, nego taman lepo, ukusno i zdravo. Ovo su recepti za tri srpska tradicionalna jela koja morate pripremiti ove sezone
PODELI
F
T
G
P

Kuvani kupus, zvani još i slatki kuvani kupus, pasulj prebranac i pita sa bundevom su specijaliteti koji se bar jednom moraju naći na stolu.

Foto: Pixabay

PITA SA BUNDEVOM

Sastojci

  • 500g bundeve, iseckane na kockice

  • 200g šećera

  • 1 pakovanje kora za pitu

  • 2 kašike cimeta

  • 100g putera

  • 3 jajeta

bundeva
Foto: Pixabay

Priprema:

U većoj posudi, pomešajte bundevu, šećer i cimet.

Umutite jaja i dodajte ih smesi od bundeve.

Otopite puter i premazujte svaku koru pre nego što je složite u pleh.

Na svaku koru stavite smesu od bundeve i uvijte pitu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa.

Foto: Envato

PREBRANAC

Sastojci:

  • 300 g suvog belog pasulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 kašika tucane crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Suva aleva paprika (za posipanje, po želji)

Priprema:

Operite pasulj i ostavite ga da se natapa u vodi preko noći. Zatim ga dobro isperite.

U većem loncu, prokuvajte pasulj u dovoljnoj količini vode dok ne omekša. To obično traje oko 45 minuta do jedan sat.

Dok se pasulj kuva, pripremite povrće. Crni i beli luk sitno iseckajte. Šargarepe i krompire oljuštite i iseckajte na kolutove.

U dubljem tiganju, zagrijte ulje i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte iseckane šargarepe i krompire u tiganj i dinstajte ih nekoliko minuta.

Kada je pasulj skuvan, procedite ga i sačuvajte malo tečnosti od kuvanja.

U velikoj vatrostalnoj posudi, složite pasulj i povrće. Posolite, pobiberite i dodajte tucanu crvenu papriku. Promešajte sve sastojke.

Prelijte pripremljenom pasulj tečnošću od kuvanja i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C.

Pecite prebranac u rerni oko 20-30 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno-smeđu koru.

Poslužite prebranac topao, po želji posut suvom alevom paprikom.

Foto. Pexels

SLADAK KUVANI KUPUS

Sastojci:

  • 500 g junećeg mesa
  • 1 kg svežeg kupusa
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 paradajza
  • 1 dl ulja
  • 5 zrna bibera
  • 1 veća šargarepa
  • 1 paprika
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so

Priprema:

Na zagrejanom ulju dinstati iseckan crni luk i meso isečeno na komade.

Kada meso omekša dodati šargarepu isečenu na tanke kolutove i kupus isečen pa režnjeve.

Posle desetak minuta dodati kašiku brašna, alevu papriku, biber u zrnu, isečenu papriku (može svežu, zamrznutu ili suvu) i paradajz (može svež, mleveni ili kuvani).

Potom naliti vodom da ogrezne, posoliti no ukusu, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko pola sata.

PROČITAJTE JOŠ:

Ishranom protiv stresa: Evo šta treba da jedete da biste bili bolje raspoloženi
Lomi vas prehlada? Evo recepta za bakinu supicu koja će vas vratiti u život
Karfiol: Zdravo povrće koje čuva kosti, a važno je i da ga jedu trudnice

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
pita sa bundevom, prebranac, Ručak, sladak kupus
Izabrana je nova najlepša srpska reč i mišljenja su podeljena: Da li ste čuli za duhoklonuće i uticajnera?
Nerviraju vas „uši“ od tepiha? Jednostavan trik da ispravite ivice koji vam NIKADA ne bi pao na pamet
28. avgust 2025.Vanja Vidić

Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?

28. avgust 2025.Vanja Vidić

Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta

28. avgust 2025.portal_admin

Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

28. avgust 2025.Vanja Vidić
Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?
28. avgust 2025.Vanja Vidić
Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta
28. avgust 2025.portal_admin
Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova
27. avgust 2025.portal_admin
Dišenova mišićna distrofija, trka s vremenom u kojoj terapija znači život
26. avgust 2025.portal_admin
Žene će ove jeseni nositi smele boje kose – ove nijanse će većina tražiti frizerima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube