Kuvani kupus, zvani još i slatki kuvani kupus, pasulj prebranac i pita sa bundevom su specijaliteti koji se bar jednom moraju naći na stolu.

PITA SA BUNDEVOM
Sastojci
- 500g bundeve, iseckane na kockice
- 200g šećera
- 1 pakovanje kora za pitu
- 2 kašike cimeta
- 100g putera
- 3 jajeta

Priprema:
U većoj posudi, pomešajte bundevu, šećer i cimet.
Umutite jaja i dodajte ih smesi od bundeve.
Otopite puter i premazujte svaku koru pre nego što je složite u pleh.
Na svaku koru stavite smesu od bundeve i uvijte pitu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa.

PREBRANAC
Sastojci:
- 300 g suvog belog pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2-3 šargarepe
- 2 krompira
- 2-3 kašike ulja
- 1 kašika tucane crvene paprike
- So i biber po ukusu
- Suva aleva paprika (za posipanje, po želji)
Priprema:
Operite pasulj i ostavite ga da se natapa u vodi preko noći. Zatim ga dobro isperite.
U većem loncu, prokuvajte pasulj u dovoljnoj količini vode dok ne omekša. To obično traje oko 45 minuta do jedan sat.
Dok se pasulj kuva, pripremite povrće. Crni i beli luk sitno iseckajte. Šargarepe i krompire oljuštite i iseckajte na kolutove.
U dubljem tiganju, zagrijte ulje i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
Dodajte iseckane šargarepe i krompire u tiganj i dinstajte ih nekoliko minuta.
Kada je pasulj skuvan, procedite ga i sačuvajte malo tečnosti od kuvanja.
U velikoj vatrostalnoj posudi, složite pasulj i povrće. Posolite, pobiberite i dodajte tucanu crvenu papriku. Promešajte sve sastojke.
Prelijte pripremljenom pasulj tečnošću od kuvanja i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C.
Pecite prebranac u rerni oko 20-30 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno-smeđu koru.
Poslužite prebranac topao, po želji posut suvom alevom paprikom.

SLADAK KUVANI KUPUS
Sastojci:
- 500 g junećeg mesa
- 1 kg svežeg kupusa
- 3 glavice crnog luka
- 2 paradajza
- 1 dl ulja
- 5 zrna bibera
- 1 veća šargarepa
- 1 paprika
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica aleve paprike
- so
Priprema:
Na zagrejanom ulju dinstati iseckan crni luk i meso isečeno na komade.
Kada meso omekša dodati šargarepu isečenu na tanke kolutove i kupus isečen pa režnjeve.
Posle desetak minuta dodati kašiku brašna, alevu papriku, biber u zrnu, isečenu papriku (može svežu, zamrznutu ili suvu) i paradajz (može svež, mleveni ili kuvani).
Potom naliti vodom da ogrezne, posoliti no ukusu, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko pola sata.
PROČITAJTE JOŠ:
Ishranom protiv stresa: Evo šta treba da jedete da biste bili bolje raspoloženi
Lomi vas prehlada? Evo recepta za bakinu supicu koja će vas vratiti u život
Karfiol: Zdravo povrće koje čuva kosti, a važno je i da ga jedu trudnice
Uspešno ste se prijavili