15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Spremite tri predivna tradicionalna jela bez kojih ne može da se zamisli n...

Foto:Pexels

Spremite tri predivna tradicionalna jela bez kojih ne može da se zamisli nijedna srpska trpeza

Aska logo
Aska
18. oktobar 2023. 16:02
Vreme je da se malo pojača ishrana, kako godišnje doba nalaže, ali da ne bude masno i nezdravo, nego taman lepo, ukusno i zdravo. Ovo su recepti za tri srpska tradicionalna jela koja morate pripremiti ove sezone
PODELI
F
T
G
P

Kuvani kupus, zvani još i slatki kuvani kupus, pasulj prebranac i pita sa bundevom su specijaliteti koji se bar jednom moraju naći na stolu.

Foto: Pixabay

PITA SA BUNDEVOM

Sastojci

  • 500g bundeve, iseckane na kockice

  • 200g šećera

  • 1 pakovanje kora za pitu

  • 2 kašike cimeta

  • 100g putera

  • 3 jajeta

bundeva
Foto: Pixabay

Priprema:

U većoj posudi, pomešajte bundevu, šećer i cimet.

Umutite jaja i dodajte ih smesi od bundeve.

Otopite puter i premazujte svaku koru pre nego što je složite u pleh.

Na svaku koru stavite smesu od bundeve i uvijte pitu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa.

Foto: Envato

PREBRANAC

Sastojci:

  • 300 g suvog belog pasulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 kašika tucane crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Suva aleva paprika (za posipanje, po želji)

Priprema:

Operite pasulj i ostavite ga da se natapa u vodi preko noći. Zatim ga dobro isperite.

U većem loncu, prokuvajte pasulj u dovoljnoj količini vode dok ne omekša. To obično traje oko 45 minuta do jedan sat.

Dok se pasulj kuva, pripremite povrće. Crni i beli luk sitno iseckajte. Šargarepe i krompire oljuštite i iseckajte na kolutove.

U dubljem tiganju, zagrijte ulje i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte iseckane šargarepe i krompire u tiganj i dinstajte ih nekoliko minuta.

Kada je pasulj skuvan, procedite ga i sačuvajte malo tečnosti od kuvanja.

U velikoj vatrostalnoj posudi, složite pasulj i povrće. Posolite, pobiberite i dodajte tucanu crvenu papriku. Promešajte sve sastojke.

Prelijte pripremljenom pasulj tečnošću od kuvanja i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C.

Pecite prebranac u rerni oko 20-30 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno-smeđu koru.

Poslužite prebranac topao, po želji posut suvom alevom paprikom.

Foto. Pexels

SLADAK KUVANI KUPUS

Sastojci:

  • 500 g junećeg mesa
  • 1 kg svežeg kupusa
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 paradajza
  • 1 dl ulja
  • 5 zrna bibera
  • 1 veća šargarepa
  • 1 paprika
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so

Priprema:

Na zagrejanom ulju dinstati iseckan crni luk i meso isečeno na komade.

Kada meso omekša dodati šargarepu isečenu na tanke kolutove i kupus isečen pa režnjeve.

Posle desetak minuta dodati kašiku brašna, alevu papriku, biber u zrnu, isečenu papriku (može svežu, zamrznutu ili suvu) i paradajz (može svež, mleveni ili kuvani).

Potom naliti vodom da ogrezne, posoliti no ukusu, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko pola sata.

PROČITAJTE JOŠ:

Ishranom protiv stresa: Evo šta treba da jedete da biste bili bolje raspoloženi
Lomi vas prehlada? Evo recepta za bakinu supicu koja će vas vratiti u život
Karfiol: Zdravo povrće koje čuva kosti, a važno je i da ga jedu trudnice

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
pita sa bundevom, prebranac, Ručak, sladak kupus
Izabrana je nova najlepša srpska reč i mišljenja su podeljena: Da li ste čuli za duhoklonuće i uticajnera?
Nerviraju vas „uši“ od tepiha? Jednostavan trik da ispravite ivice koji vam NIKADA ne bi pao na pamet
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube