Slavsko žito je tradicionalno jelo koje se priprema za slavu u Srbiji. Evo recepta kako da ga pripremite:

Sastojci:
- 1 šolja pšenice
- 1 šolja meda
- 1 šolja oraha (sitno iseckanih)
- 1 šolja suvog grožđa
- 1 šolja suvih šljiva (iseckanih)
- 1 šolja suvih kajsija (iseckanih)
- 1 šolja suvih smokava (iseckanih)
- 1 šolja badema (iseckanih)
- 1 narandža (rendana korica i sok)
- 1 limun (rendana kora i sok)
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 šolja šećera u prahu
Uputstvo:
- Operite pšenicu i potopite je u vodi preko noći, a zatim je kuvajte dok ne omekša. Ocedite vodu i ostavite da se ohladi. U velikoj činiji, pomešajte kuvanu pšenicu sa medom, sitno iseckanim orasima, suvim grožđem, suvim šljivama, suvim kajsijama, suvim smokvama i bademima. Dodajte rendanu koricu narandže i limuna, kao i njihov sok. Dodajte cimet i vanilin šećer, pa dobro promešajte sve sastojke. Ako smesa nije dovoljno slatka, možete dodati još meda ili šećera po ukusu. Prebacite smesu u činiju za posluživanje i poravnajte je. Pospite šećerom u prahu po vrhu kako biste dobili lep izgled. Žito ostavite da odstoji preko noći kako bi se ukusi sjedinili.
PROČITAJTE JOŠ:
Vreme je slava i poklona: Budite jedinstveni, upakujte flaše na kreativan način!
Približava se sezona slava, iznenadite svoje goste pravom ruskom salatom, koja se čak ni ne zove tako
Slava srpske vojske je zbog njih postala besmrtna: Vodimo vas na film „Zaspanka za vojnike“
Uspešno ste se prijavili