15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Spremite najlepše slavsko žito!

Foto:Pexels

Spremite najlepše slavsko žito!

Aska logo
Aska
16. oktobar 2023. 16:58
Ovaj recept je možda malo drugačiji od onih klasičnih, ali ukus ovog žita je savršen.
PODELI
F
T
G
P

Slavsko žito je tradicionalno jelo koje se priprema za slavu u Srbiji. Evo recepta kako da ga pripremite:

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 1 šolja pšenice
  • 1 šolja meda
  • 1 šolja oraha (sitno iseckanih)
  • 1 šolja suvog grožđa
  • 1 šolja suvih šljiva (iseckanih)
  • 1 šolja suvih kajsija (iseckanih)
  • 1 šolja suvih smokava (iseckanih)
  • 1 šolja badema (iseckanih)
  • 1 narandža (rendana korica i sok)
  • 1 limun (rendana kora i sok)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 šolja šećera u prahu

Uputstvo:

  1. Operite pšenicu i potopite je u vodi preko noći, a zatim je kuvajte dok ne omekša. Ocedite vodu i ostavite da se ohladi. U velikoj činiji, pomešajte kuvanu pšenicu sa medom, sitno iseckanim orasima, suvim grožđem, suvim šljivama, suvim kajsijama, suvim smokvama i bademima. Dodajte rendanu koricu narandže i limuna, kao i njihov sok. Dodajte cimet i vanilin šećer, pa dobro promešajte sve sastojke. Ako smesa nije dovoljno slatka, možete dodati još meda ili šećera po ukusu. Prebacite smesu u činiju za posluživanje i poravnajte je. Pospite šećerom u prahu po vrhu kako biste dobili lep izgled. Žito ostavite da odstoji preko noći kako bi se ukusi sjedinili.

PROČITAJTE JOŠ:

Vreme je slava i poklona: Budite jedinstveni, upakujte flaše na kreativan način!
Približava se sezona slava, iznenadite svoje goste pravom ruskom salatom, koja se čak ni ne zove tako
Slava srpske vojske je zbog njih postala besmrtna: Vodimo vas na film „Zaspanka za vojnike“

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Pšenica, slava
Dragan Petrović Pele pozvao na rigorozne kazne za nasilje nad ženama: „Samo kukavice tuku!“
Vodolija može da ostane bez para, Strelac neka veruje intuiciji, upoznaće nekoga nezaboravnog
21. avgust 2025.portal_admin

Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja

21. avgust 2025.portal_admin

Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?

21. avgust 2025.portal_admin

Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

21. avgust 2025.portal_admin
Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja
21. avgust 2025.portal_admin
Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?
21. avgust 2025.portal_admin
Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor
21. avgust 2025.portal_admin
Od 21. avgusta će ovaj horoskopski znak zapljusnuti talas sreće: Kreće idealno vreme za njih
21. avgust 2025.portal_admin
Najstarija žena na svetu danas je napunila 116 godina: „Recite svim prilikama ‘da'“

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube