15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Spremite na vreme slatku prazničnu trpezu: Dekorišite na jednostavan nač...
Nataša Vujasinović, kolači novogodišnji, dekoracija

Foto:Dragan Mujan

Spremite na vreme slatku prazničnu trpezu: Dekorišite na jednostavan način novogodišnje kolače

Anđelka Popadić
12. decembar 2018. 12:44
Zima se oseća u vazduhu, iako se jesen još malo "bori" sasvim sigurno joj se nazire kraj i hladni novogodišnji i božićni vazduh stiže, a to dalje znači da dolaze i praznici.
PODELI
F
T
G
P

Gde su praznici tu je radost, gde je radost, tu su slatkiši, a gde su slatkiši tu je ljubav. Obradujte voljene keksom koji na prvi zalogaj hrska pod zubima, a zatim se topi i budi lepe emocije.

Nataša Vujasinović, kolači novogodišnji, dekoracija

Foto: Dragan Mujan

Sve će to poprimiti još lepšu notu ako dodate praznični duh, odnosno ako ih dekorišete u stilu Nove godine i Božića. Dakle, irvasi, čizmice, pahulje, jelka…

Pustite mašti na volju i igrajte se.

Nataša Vujasinović, kolači novogodišnji, dekoracija

Foto: Dragan Mujan

Pre svega toga, neophodno je da napravite keks, a mi imamo sjajan i provereno dobar recept za isti.

Puter keks

Potrebno je:

450 g brašna

1 kafena kašičica praška za pecivo

1/4 kafene kašičice soli

225 g putera

1 jaje

Priprema: Puter i jaja treba da budu zagrejani na sobnoj temperaturi. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, zatim dobro umutite jaje. Puter i šećer mutiti zajedno minimum pet minuta. Odmah posle u to dodajte umućeno jaje i mutite jedan minut. U umućen puter postepeno dodajte brašno. Sve mutite malom brzinom. Umućeno testo još jednom premesite rukama, ne duže od jednog minuta. Smesu za testo podeliti na dva dela i svaki umotajte u streč foliju.

Testo treba da stoji u frižideru osam sati.

Ohlađeno testo razvaljati između dva lista peko papira, izvaditi keksiće željenog oblika. Tako pripremljene keksiće, pre pečenja stavite na osam minuta u zamrzivač zajedno sa plehom. Za to vreme zagrejte rernu na 190 stepeni. Pecite ih tako da ostanu beli, izmedju 10 i 12 minuta, zavisi od rerne. Nakon vađenja pleha iz rerne ostavite keksiće u plehu još 5 do 7 minuta, pa ih tek onda prebacite na rešetku za hlađenje.

Dekoraciju pravimo sa rojal ajsingom, a recept za tu smesu vam takođe poklanjamo.

„Royal Icing“

Potrebno je:

1 belance

150 g šećera u prahu

1 kafena kašičica limunovog soka

Nataša Vujasinović, kolači novogodišnji, dekoracija

Foto: Dragan Mujan

Priprema: Belance u prahu prethodno rehidrirati prema uputstvu sa pakovanja, lagano žicom razbiti grudvice. Dodati šećer u prahu i mutiti mikserom najmanjom brzinom, oko 2 minuta, dodati limunov sok i mutiti još minut. Ne treba da se napravi šam od belanaca, već samo da se dobro ujednači smesa. Nakon mućenja protresti blago činiju, ako se smesa lepo slegne u ravnu površinu, da nema crta ni tragova od miksera, gustina je dobra. Ako postoje vrhovi  koji se ne spuštaju potrebno je još malo razrediti smesu, dodaje se po dve do tri kapi limunovog soka, do željene gustine. Bela boja je gotova, sada u posebne posude vaditi po deo bele smese i dodavati gel boju. Dobro pomešati i boju odmah prebaciti u kesicu za ukrašavanje i vezati kesicu.

„Royal icing“ se brzo steže zato proces dodavanja boja mora da bude brz.

Sada kada je sve gotovo vreme je da pređete na zanimljiviji deo, a to je dekoracija.

Detaljni postupak o samom dekorisanju keksića pogledajte u našem video prilogu.

Ukoliko vam se ipak učini sve ovo komplikovano i da nemate vremena za čitav postupak, naša drugarica Nataša Vujasinović je tu da ispuni svaku vašu zamisao i ideje da pretoči u hrskave zalogaje sa novogodišnjim izgledom.

Prijatno.

Pročitaj još:

Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!

Recept za KUGLOV pravo iz bakine kuhinje: Napravite kolač koji vraća u detinjstvo i budi lepe emocije!

Najoriginalniji recept za pun ukus: Napravite princes krofne kao u najboljim poslastičarnicama!

 

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Hrana, keks, kolači, Novogodišnja dekoracija, novogodišnji kolači, Novogodišnji ukrasi, Recept
PONOVO SE VENČALI Janko i Biljana Tipsarević na Maldivima obnovili bračne zavete!
OTKRIVAMO Da li kiretaža može da ostavi posledice koje utiču na plodnost?
21. avgust 2025.portal_admin

Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja

21. avgust 2025.portal_admin

Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?

21. avgust 2025.portal_admin

Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

21. avgust 2025.portal_admin
Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja
21. avgust 2025.portal_admin
Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?
21. avgust 2025.portal_admin
Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor
21. avgust 2025.portal_admin
Od 21. avgusta će ovaj horoskopski znak zapljusnuti talas sreće: Kreće idealno vreme za njih
21. avgust 2025.portal_admin
Najstarija žena na svetu danas je napunila 116 godina: „Recite svim prilikama ‘da'“

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube