Dok je ajvar omiljeni deo zimnice, oni koji vole začinjenije ne beže od spremanja ljutenice. Ovaj namaz i dodatak je fantastičan u zimskim danima kada krenu slave, bilo posne, bilo mrsne. Idealno ide i samo kao užina na hleb ali i uz ribu, mesa i krompir.
Evo kako da spremite ljutenicu.

SASTOJCI:
- 2,5 kilograma paradajza
- 2,5 kilograma paprike
- 6 ljutih papričica
- veza peršuna
- jedan celer svež
- 2 čena belog luka
- 250 mililitara ulja
- 250 mililitara šećera
- 3 kašike soli
- biber

PRIPREMA:
Potrebno je prvo blanširati paradajz. Operite ga, na dnu zasecite u obliku krsta i ostavite u činiji. Stavite šerpu sa vodom da provri, sklonite sa ringle i ubacite paradajz. Kada primetite da je koža počela da se odvaja, oljuštite ih, isecite na četvrtine i izblendirajte.
Paprike i ljute paprike dobro operite, uklonite semenke i isecite na kockice.
Sve pomenute sastojke stavite u keramičku posudu da se lepo krčka, dodajte sitno naseckan beli luk, peršun, celer, sirće, so, biber, šećer i ulje. Promešajte, poklopite i ostavite na umerenoj vatri da se krčka sedam sati. Povremeno promešajte, ali blago.
Potom sipajte u sterilisane tegle. Da biste znali kako da dobro sterilišete vaše tegle, pročitajte u tekstu ispod.
Pre nego što počnete da pripremate zimnicu, naučite da sterilišete tegle, ovako ćete to najbolje uraditi
PROČITAJTE JOŠ:
Sprema se turšija! Recept za savršenu PARENU papriku sa jednim iznenađujućim sastojkom koji će svaka domaćica obožavati
Najzdravije voće na svetu je kod Srba omiljeno povrće!
Sok od paradajza nije samo za kuvanje i evo zašto bi trebalo što češće da se pije
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Telegraf