Iako se prvenstveno sastoji od vode, sok od celera takođe ima malo proteina, masti, ugljenih hidrata, vlakana i šećera. Stručnjaci za ishranu ukazuju na nekoliko mogućih prednosti ovog napitka.
Sok od celera potencijalno pruža određene zdravstvene prednosti. Međutim, važno je napomenuti da su“istraživanja o specifičnim prednostima i rezultatima soka od celera izuzetno ograničena i/ili sprovedena na životinjama“, napominje dijetetičar i nutricionista Monik Ričard za Forbes.
Može poboljšati varenje i zdravlje creva
Sok od celera je koristan za varenje i zdravlje creva.

„Ceđenjem celera će se mehanički razbiti njegova nerastvorljiva vlakna, koja su korisna za varenje, pravilnost creva i čišćenje našeg digestivnog trakta, kao i za hranjenje dobrih bakterija u našim crevima“, kaže Ričard.
Dijetetičarka Alison Teper objašnjava da „neproceđeni sok od celera takođe može pomoći pravilnom funkcionisanju digestivnog trakta“
Mogući antioksidativni i antiinflamatorni efekti
Celer sadrži antioksidativna jedinjenja koja neutrališu slobodne radikale u telu i na taj način smanjuju rizik od razvoja hroničnih bolesti, kaže Ričard.
Fitokemikalije u soku od celera mogu imati antiinflamatorne efekte, doprinoseći opštem zdravlju.
Sposobnost regulacije krvnog pritiska
Teper napominje da neka istraživanja ukazuju na to da sok od celera može pomoći u regulisanju visokog krvnog pritiska.

Studija iz 2021. pokazala je pozitivnu promenu krvnog pritiska nakon što je 74-godišnji muškarac sa istorijom hipertenzije konzumirao sok od celera na dnevnoj bazi šest meseci. Međutim, to je bila samo jedna studija, a rezultati nisu bili konačni.
„Ako se konzumira u količinama koje se obično nalaze u hrani ili u umerenim porcijama, generalno je bezbedno i hranljivo“, smatra Ričard.
Međutim, ona napominje da trudnice ili dojilje treba da imaju na umu da konzumiranje velikih količina celerovog ulja ili semenki može imati stimulativni efekat na matericu i da ih zbog toga treba izbegavati.
Uprkos mogućim prednostima, važno je konzumirati sok od celera kao deo uravnotežene ishrane. Stručnjaci ističu raznovrsnost u ishrani i preporučuju celo povrće kao optimalan izvor hranljivih materija.
Uspešno ste se prijavili