Jabuke su voće koje nas prati od ranog detinjstva. Skoro svi pamtimo miris bakine pite sa jabukama, ili nam je ovo voće ostalo u sećanju kao neizbežni deo školske užine. Danas se svuda na svetu obeležava i slavi „Dan jabuka“ pa hajde da se podsetimo zašto su one toliko dobre i zdrave.
Belji i zdraviji zubi
Jabuka se često smatra prirodnom četkicom za zube jer pomaže da se očiste naslage hrane između zuba. Njihova abrazivna tekstura stimuliše desni i uklanja naslage, dok blago kiseli ukus podstiče lučenje pljuvačke.

Foto: Profimedia
Zaštita od kardiovaskularnih bolesti
Ova užina popravljala je krvni pritisak kod dece, nivo lipida i antioksidanasa u krvi, a smanjivala zapaljenja povezana sa rizicima od srčanih bolesti.
Manji rizik od šloga
Holandska studija pokazala je da jedna srednje velika jabuka dnevno može smanjiti rizik od šloga za 52 odsto u poređenju s ljudima koji jedu manje količine.
Čini vas vitkim
Studije su pokazale da ljudi koji jedu tri jabuke ili kruške na dan lakše gube kilograme. Ovo voće ima malo kalorija, a prepuno je vode i vlakana zbog čega vas duže čini sitim.
Pomaže u sprečavanju osam vrsta kancera
U naučnom pregledu više studija otkriveno je da ljudi koji jedu jednu ili više jabuka dnevno imaju manji rizik od raka usta, glasnih žica, dojke, jednjaka, creva, bubrega, prostate i jajnika u poređenju sa osobama koje ne jedu često ovo voće.
Studija je obuhvatila više od 6.000 ljudi, a rezultati su potvrđeni čak i kada su u obzir uzete godine, kalorijski unos, dijeta, pušenje i težina.
Možda pomaže u borbi protiv Alchajmera
Ispitivanja nad životinjama pokazala su da sok od jabuke može imati koristi po zdravlje mozga, uključujući i smanjenje rizika od mentalnog propadanja izazvanog starenjem.
Uspešno ste se prijavili