Sada ćemo da vam predstavimo recept po originalnoj recepturi naše bake, koja je uvek rada da deli recepte koji osvajaju pri prvom zalogaju.
Napravite šnenokle koje će obožavati sve generacije. Stariji nek evociraju uspomene iz detinjstva, a mlađi nek stvaraju nove.
Potrebno je:

Foto: Profimedia
Šest kašika šećera
Dva vanilin šećera
Dve kašike brašna
Čestiri jajeta
Litar mleka
Priprema: Odmah na početku odvojite žumanca od belanaca. Sipajte mleko u šerpu sa debljim dnom i uključite ringlu na srednju jačinu. Sada, dok se mleko greje, veoma čvrsto umutiti belanca mikserom (mikser nek vam bude uključen prvo na malu, a potom na najjaču brzinu). Taman dok mleko počne da „igra“ u šerpi vaša belanca će biti umućena.
Smanjite temperaturu na ringli na najmanje i u mleko velikom supenom kašikom ubacujte umućena belanca. Kad počnu da rastu, okrenite ih da se „skuvaju“ i sa druge strane. Gotove „knedle“ od belanaca vadite iz šerpe rešetkastim priborom iz kuhinje i ređajte ih u posudu iz koje ćete služiti.

Foto: Profimedia
Mleko sada sklonite sa vatre. Potom, žumancima dodajte običan i vanilin šećer pa sve to dobro umutite, dok ne pobele i počnu da pene. Važno je da budu penušasta. Kada takvu teksturu postignete dodajte im dve pune kašike brašna i počnite lagano da mešate varjačom, pa tek onda mikserom.
U dobijenu smesu sipajte kutlaču do dve toplog mleka pa promešajte sve to varjačom dok se ne sjedini.
Mleko vratiti na ringlu i uključite na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano dodajte umućena žumanca. Nastavite sa mešanjem sve dok se ne dobije željena gustina (neophodno je da se dobije gusti krem). Čim krem bude gotov, njime prelijte poređane knedle i ostaviti da se dobro ohladi. Tek kada je poslastica skroz ohlađena, spremna je za jelo.
Prijatno!
Pročitaj još:
Slatke bobice od samo DVA sastojka su idealna poslastica za porodična slavlja!
Uspešno ste se prijavili