Nekada su jabuke umočene u otopljeni, karamelizovani šećer bile glavna dečija poslastica, naročito za vreme vašara i u vreme Božića. Da bismo se podsetili kako je to nekada izgledalo predstavljamo vam fantastičan recept za karamelizovane jabuke.
Sastojci za karamelizovane jabuke na starinski način:
10-ak manjih jabuka,
1 decilitar vode
500 grama šećera,
kašičica meda,
pola kašičice sirćeta,
jestiva boja
štapići (kao za ražnjiće).
Operite i dobro osušite odabrane jabuke. Stavite ih blizu šerpe u kojoj ćete topiti šećer i nabodite ih na štapiće. Pripremite sa strane tepsiju u koju ćete staviti papir za pečenje ili je samo premažite uljem. U šerpu sipajte vodu, šećer, med i sirće i kuvajte na umerenoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori.
Ako niste sigurni kada je ova faza kuvanja sirupa gotova, uzmite malo sirupa na kašičicu i zaronite je u čašu hladne vode. Ako se tom prilikom stvaraju šećerne niti (šećer koji se razvlači kao otopljeni sir) onda je masa spremna za dalju obradu. Zatim dodajte crvenu boju za hranu i mešajte dok se masa ne izjednači. Ukoliko želite tamniju crvenu nijansu tada je potrebno dodati i više boje. Umačite pripremljene jabuke, jednu po jednu, u karamel sirup, slažite ih u tepsiju i ostavite da se ohlade.
Uspešno ste se prijavili