Iako Srbija može da se pohvali raznim vrstama voća, danas se svuda na svetu obeležava „Svetski dan prašuma“, pa je vreme da saznamo koje nam to voće stiže iz dalekih južnih krajeva.
Pitaja (Zmajevo voće)
To je voće poznato po svojoj neobičnoj boji i laksativnim osobinama. Pitaja raste u Centralnoj i Južnoj Americi i u nekim delovima istočne Azije. Obično se može se naći u dve boje, u crvenoj i žutoj. Unutrašnjost je bela sa crnim sitnim semenkama.

Foto: Profimedia
Durijan
„Kralj voća“. Tako često nazivaju ovo voće, naravno oni koji ga vole. Raste u jugoistočnoj Aziji i veoma ga je teško otvoriti. Plod durijana ima veoma oštar miris, čak mnogi ljudi ne mogu da jednu ovo voće jer kažu da “zaudara”. Međutim oni koji uživaju u plodu durijana, kažu da kada otvorite tvrdu opnu unutra će vas dočekati miris koji podseća na bademe.

Foto: Profimedia
Karambola
Karambola svojim karakterističnim oblikom podseća na morske zvezde. Ukus je mešavina papaje, grejpfruta i pomorandže. Karambola raste u južnom Pacifiku i u nekim delovima Azije.

Foto: Profimedia
Rambutan
Ovo voće se može naći u skoro svakom dvorištu u azijskim prodavnicama. Slatkog je ukusa i kora je bledo crvena, dok je unutrašnjost providno – bela. Kod nas se prodaje i seme ovog voća pa ga često možete videti u mnogim domovima u saksiji.

Foto: Profimedia
Kivano
Kivano je nastao u Africi i zbog toga se naziva „Afrička rogata dinja.“ Može se naći u nekim delovima Australije i delovima Kalifornije i Amerike. U Srbiji se kivano sporadično sreće na tržištu, uglavnom u bolje snabdevenim radnjama i spada u vrstu povrća. Unutrašnjost plodova kivana je izrazito zelena sa mnogo semenki. Meso podseća na žele. Ukus je nalik mešavini krastavca, banane i limuna.

Foto: Profimedia
Fizalis
Fizalis su bobice, koje rastu umotane u ljusci. Imaju osvežavajući ukus i koriste se za izradu raznih vrsta marmelada i želea.

Foto: Profimedia
Marakuja (Voće strasti)
Zovu ga još i voće strasti jer je prirodni afrodizijak. Ovo voće osvežavajućeg ukusa i posebne arome, najčešće se koristi za pripremu sokova i poslastica. Savršeno upotpunjava osvežavajuće voćne salate i sladoled.

Foto: Profimedia
Uspešno ste se prijavili