Vladimir Putin je danas u poseti Beogradu. A kako da se razgovara o važnim pitanjima kao je trpeza prazna? Iz Uprave za zajedničke poslove i Generalnog sekretarijata Predsedništva otkrili su da će se na stolu naći tradicionalne đakonije koje bi poslužila bilo koja domaćica u Srbiji, ali i ruska salata.
E sada koja ruska salata, još nismo saznali. Ona naša, ili prava verzija.
Prva ruska salata izašla je oko 1860. godine iz kuginje kuvara belgijskog porekla po imenu Lucijen Olivije, glavnog kuvara “Ermitaža”, jednog od najpopularnijih restorana u Moskvi. Nije dugo trebalo da ova salata opčini Ruse a potom i ceo svet.
Tačan recept bio je Lucijenova ljubomorno čuvana tajna ali se pouzdano zna da je u njoj bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine. Naravno, i ime je zapravo dobila po njemu – Olivijeova salata.
Uz to, originalni recep sastojao se i od originalnog Lucijenovog majoneza, u koji je išlo francusko belo vino, senf, maslinovo ulje iz Provanse uz naravno par skrivenih sastojaka, prenosi Žena.

Foto: Profimedia
Sastojci su, kao i uvek kod vrhunskih kuvara, bili retki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu “Наша пища”, odnosno “Naša hrana”, i ovako je glasio:
– Dva krompira
– Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)
– 3-4 lista zelene salate
– 3 velika repa rakova
– 1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice
– 1 kafena kašičica kapara
– 3-5 maslina
– i jedna i po supena kašika preliva majoneza
Danas i Rusi prave “našu”, savremenu verziju sa kuvanim povrćem i šunkom ili piletinom i pored Rusije, izuzetno je popularna na Balkanu.
Pročitaj još:
Pričali smo sa pravim MAJSTOROM za meso: Naučite trikove za dobar roštilj, pečenje i ukusan biftek!
Dajte hrani vremena da se razloži: Evo za koliko će se određene namirnice svariti u vašem organizmu!
Koje suvo voće najviše volite? Evo zašto vaš odgovor treba da bude SUVE KAJSIJE!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Zena.rs