Po pravilu, espreso je kratka kafa koja se može popiti u jednom gutljaju. Pravi se od posebnih vrsta kafa, Robuste i Arabike pomoću aparata kojima se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz krupnije mlevenu kafu, a ceo proces traje oko 30 sekundi. Espreso kafa ima nekoliko oblika, kratak espreso- ristreto, normalan- clasico i duži- lungo. U espreso se nikada ne stavlja obrano mleko, već punomasno. Masnoća mleka pojačava ukus kafe i daje joj finu aromu. Kako izgleda proces pripreme pogledajte u videu:
Dobar espreso mora da ima ravnomernu penu od kafe, bež boje i debelu dva milimetra, ujednačenog tona, bez tamnih oboda. Ako osetite da cela prostorija miriše na sveže spremljenu kafu, vaš espreso je baš onakav kakav treba da bude. Ako nema izrazito jakog mirisa dobili ste bajatu ili loše spremljenu kafu. Ukus espresa mora da bude pun i jak, a sastav gust.
Espreso ima poseban ukus koji nijednog ljubitelja kafe ne ostavlja ravnodušnim. Pronađite svoj kutak i uživajte u ovoj jedinstvenoj kafi.
Uspešno ste se prijavili