15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Savršeno pečenje iz rerne: Sočno i ukusno meso na vašem stolu

Foto:pexels

Savršeno pečenje iz rerne: Sočno i ukusno meso na vašem stolu

Aska logo
Aska
5. januar 2023. 10:38
Evo kako da napravite ukusno pečenje!
PODELI
F
T
G
P

Pečenje bilo kod mesa u rerni nije toliko komplokovano, svešto treba da znate je nekoliko saveta i vaše meso će biti sočno i ukusno.

Važnost marinade ili paca

Meso koje spremate nekoliko sati ranije posolite, a najbolje ga je ostaviti da odstoji preko noći. Ako želite možete ga staviti i u neku marinadu ili pac.

Po pravilu računajte da vam po kili mesa, pogotovo kada je reč o većim i debljim komadima mesa, treba sat vremena pečenja, na temperaturi od 200-220°C. Ne idite pri pečenju ispod te temperature, osim u retkim slučajevima, jer bi vam meso u sredini ili pri kostima moglo ostati sirooi i žilavo.

Pećnicu ugrejte na maksimum i meso ostavite 10-20 minuta, zavisi  od vrste mesa, da se zapeče. Nemojte dopustiti da vam zagori, želite postići samo da mu se zatvore pore i da se kasnijim povećanjem temperature u mesu, meso peče, ali da pritom zadrži i svoje sokove.

Pečenje u otvorenom ili zatvorenom pekaču

Sokove ćete lakše zadržati i dobiti mekano pečenje  ako ga pečete u posudi s poklopcem. Takvo pečenje omogućava da sok iz mesa ne isparava, nego se zadržava u posudi i tokom pečenja i dalje vlaži meso, što delomično podseća na sistem pečenja pod pekom. I kod takvog pečenja ipak ga povremeno proverite, pa po potrebi prelijte vodom, temeljcem, po želji i pivom.

Pečenje koje pečete otkriveno, proveravajte češće i dodajte vodu, premazujte masnoćom koje je pustilo ili dodatnom masnoćom da se ne bi isušilo ili izgorelo.

Međutim, ono što nikako ne smete da radite je da bockate meso, ili ga sečete jer na taj način sokovi izlaze iz mesa, a onda će pečenje biti suvo i drvenasto.

Savršena praseća butkica i rebarca

Komade prasetine posoliti i utrljati so sa svih strana i postaviti tako da kožica bude okrenuta na gore. U peka pekač sipati oko 30 mililitara vode. Komad praseta preliti sa 30 grama rastopljene masti.

Peći na 250 stepeni Celzijusa u prethodno zagrejanoj rerni.

Dužina trajanja zavisi od težine komada mesa i računa se 1kg = 1 h pečenja + još 10 minuta kada se otklopi i pusti da se kožica jače zapeče.

Ukoliko je prase starije onda se na početku i u nekoliko navrata tokom pečenja prase prelije pivom kako bi kožica bila elastičnija i ukusnija.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Božić, Hrana, Pečenje
Pronađite sreću u svom slanom zalogaju: Evo recepta za Božićnu česnicu koju su pravile naše bake!
Dnevni horoskop: Vage pod srećnom zvezdom, a Blizanci…
1. jul 2025.Anđela Stojković

10 letnjih rituala za buđenje ženske energije

1. jul 2025.portal_admin

Žene tvrde da ovaj začin prirodno briše bore sa lica

1. jul 2025.portal_admin

Da li papire za razvod lakše podnose žene ili muškarci – istraživači dali odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

1. jul 2025.Anđela Stojković
10 letnjih rituala za buđenje ženske energije
1. jul 2025.portal_admin
Žene tvrde da ovaj začin prirodno briše bore sa lica
1. jul 2025.portal_admin
Da li papire za razvod lakše podnose žene ili muškarci – istraživači dali odgovor
1. jul 2025.portal_admin
Iza glamura i aplauza krila se tuga Žiže Stojanović
1. jul 2025.portal_admin
Veliki horoskop za jul: Vreme snažne energije promena, ali i prilike za emocionalni rast

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube