Ove ukusne nudle skoro svi vole, jer se spremaju brzo i lako! Sve što je potrebno je da ih stavite u vrelu vodu, prokuvate i sačekate nekoliko minuta da omekšaju. Onda možete do mile volje da eksperimentišete sa sastojcima i dodacima.
Ipak, mi smo za vas pronašli dva sjajna recepta koja će se svideti baš svakome!
Nudle sa povrćem i piletinom
Potrebno je:

Foto: Profimedia
2 pakovanja nudli
150 grama pilećeg belog mesa
1 crvena paprika
1 šargarepa
1 mladi beli luk
1 mladi crni luk
Korijander
5 kašika soja sosa
5 kašika ulja od susama
1 kašičica gustina
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice sode bikarbone
Priprema:
Pileće meso iseći na tanke trake. Napraviti marinadu od 1 kašike soja sosa, gustina, šećera, soli, sode i 4 kašika vode. Ostaviti piletinu da se marinira oko pola sata.
U međuvremenu potopiti nudle u vrelu vodu i pustiti da odstoje 3 – 5 minuta, u zavisnosti od instrukcija na pakovanju. Kada su omekšale ocediti i dodati par kašika susamovog ulja i promešati.
U voku ili tiganju zagrejati ulje. Ocediti piletinu od viška marinade i propržiti. Ako je piletina tanko sečena trebaće oko nekoliko minuta. Izvaditi piletinu i nakon toga na jakoj vatri propržiti beli luk. Dodati seckanu šargarepu i papriku, Pržiti par minuta da povrće omekša (ali ne u potpunosti). Dodati nudle i piletinu i promešati. Skloniti sa vatre i dodati preostali soja sos i susamovo ulje. Na kraju dodati isečeni mladi crni luk i korijander.
*Dodatni savet: Soda i gustin su „tajni sastojci“ koji će učiniti da piletina bude sočna u mekana.
Za prženje koristite ulje koji nema ukus (kao maslinovo ulje). Susamovo ulje se koristi samo za davanje arome, nikako za prženje.
S obzirom da se svo povrće prži na jakoj vatri i kratko, bitno je da bude jednake veličine, kako bi se ravnomerno ispržilo. Beli luk seckajte krupnije, kako ne bi pregoreo.
Nudle sa kikirikijem

Foto: Profimedia
Potrebno je:
svetlo susamovo ulje, suncokretovo ulje
2 srednja mlada luka
2 veća čena belog luka
komad svežeg đumbira, oko 2,5 cm dužine
3 kašike svetlog soja sosa
1 kašičica tamnog kineskog sirćeta (može i balzamiko)
1/2 kašičice šećera
1 kašičica vode
oko 70 g pečenog kikirikija
250 g nudli ili špageta
Priprema:
Mladi luk icecite na kolutove, odvojite beli deo. Sitno naseckajte beli luk ili ga istisnite na presu. Kikiriki usitnite, najbolje je da ga ubacite u jaču kesu, zatvorite i izudarate oklagijom.
U činijicu sipajte soja sos, sirće, vodu i šećer. Dobro promešajte da se šećer otopi.
Stavite lonac sa vodom u koju ste dodali pola kašičice soli da se kuva. Dok čekate da voda provri u vok sipajte malo suncokretovog i malo susamovog ulja, pa kada se zagreje dodajte beli deo mladog luka, beli luk i đumbir. Pržite kratko koliko da zamiriši. Pazite da vam ne zagori, ako zagori bacite. Sklonite sa ringle i prebacite na tanjir. Kada je voda provrila dodajte nudle. Kuvane nudle dobro ocedite i stavite u veću činiju. Dodajte pržene sastojke, mešavinu sa soja sosom, mladi luk i kikiriki pa sve dobro promešajte. Služite odmah!
Ne zaboravite da zaljutite.
Pročitaj još:
Kako sam se zaljubio u Francusku kuhinju: Brancin sa ukusnim grilovanim povrćem
Mnogo blagodeti, ali i po neka mana: Ovo je sve što treba da znate o kukuruzu šećercu
Ne volite da pijete vodku? Iskoristite je za ova ukusna krilca!
Uspešno ste se prijavili