Koliko god voleli ove hladne deserte, sigurno je da nikada neće pojesti toliko kvalitetan kao onaj koji sami napravite. Ovo su neki od recepata za najukusnije:
Čokoladni sladoled
Ovo je klasičan recept za one koji uživaju u ukusima čokolade. Za pripremu će vam biti potrebno oko 45 minuta, a dobijena količina sladoleda iznosi 250 kalorija. biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 200 mililitra slatke pavlake,
- 1 šolja mleka,
- 1 kesica vanilin šećera,
- prstohvat soli,
- 4 kašike šećera,
- 100 grama crne čokolade.

Priprema:
Prvo zagrejte mleko i dodajte mu 2 kašičice šećera i prstohvat soli. Čokoladu sitno nasecite i dodajte u uzavrelo mleko. Uz stalno mešanje na laganoj vatri rastopite čokoladu. Mikserom umutite slatku pavlaku i dodajte pola kesice vanilin-šećera.
Zatim, na prethodno rastopljenu čokoladu u mleku, dodajte u smesu i nastavite da mutite mikserom još nekoliko minuta kako biste dobili konzistentnu smesu. Kada krem postane čvrst, sipajte ga u plastičnu posudu i odozgo pospite razmrvljenim keksom po želji.
Stavite sladoled u zamrzivač i za 5, 6 sati, vaš domaći čokoladni sladoled će biti spreman za posluženje. Po želji možete preliti tipljenom čokoladom preko ili posuti ljuspicama od čokolade.
Ovaj domaći sladoled možete napraviti bez mleka, recept je samo potrebno malo izmeniti. Umesto običnog mleka možete staviti biljno, najbolje sojino ili kokosovo mleko, ili mleko bez laktoze. Takođe, umesto obične čokolade koja sadrži mleko, a samim tim laktozu, možete koristiti crnu čokoladu ili čokoladu za kuvanje.
Ovo će malo izmeniti ukus, sladoled će biti malo gorčiji ako koristite crnu čokoladu, ali će biti i zdraviji.
Sladoled od lešnika
Još jedan jednostavan recept za čiju je pripremu dovoljno svega 20 minuta, a dobijena količina sladoleda sadrži 265 kalorija. Kao što se da videti, ovo nisu sladoledi koji će vas ometati u vašoj dijeti, dovoljno je samo da ih jedete sa merom.
Biće vam potrebni ovi sastojci:
- 500 mililitra slatke pavlake,
- 100 grama mlevenih lešnika,
- 5 žumanaca,
- 100 grama šećera,
- 80 grama meda,
- 1 kašičica ekstrakta lešnika.
Priprema: Žumanca i šećer kuvati na pari, zatim dodati med, lešnike i ekstrakt. Ostaviti da se oh.adi, zatim umešati umućenu slatku pavlaku. Sladoled sipati u odgovarajući posudu sa poklopcem i ostaviti 30 minuta u zamrzivaču.
Nakon tog vremena izvaditi sladoled i kašikom promešati, zatim opet vratiti u zamrzivač. Ovaj postupak ponoviti 2-3 puta pre ostavljanja u zamrzivaču.

Domaći sladoled od kokosa- recept
Svaki slatkiš sa kokosom ima fenomenalan ukus, a sladoledi od kokosa su tek nešto posebno. Evo ga recept za domaći sladoled od kokosa, potrebni su vam sledeći sastojci:
- 5 žumanaca,
- 150 grama šećera u prahu,
- 500 mililitra mleka,
- 250 mililitra slatke pavlake,
- 60 grama kokosovog brašna,
- 100 gama mlevenog keksa.
Priprema: Podgrevajte mleko dok ne proključa, pa onda tim mlekom prelijte kokos. Na pari umutite žumaca i šečer u prahu. Dodajte kokos i mleko, pa mešajte dok se sve ne zgusne i ne sjedini u homogenu smesu.
Sklonite sa šporeta, mešati još malo pa dodati umućenu slatku pavlaku i keks. Mešajte još sve dok smesa ne bude ravnomerno izmešana. Stavite u zamrzivač na 3-4 sata da se stegne.
Ovo je recept manje težine za čiju će vam pripremu biti potrebno oko 35 minuta. Jedna porcija sladoleda ima 223 kalorije.

Sladoled od bele čokolade i maline
Bela čokolada i malina su fantastičan kombo i vrlo je verovatno da ovakav sladoled nikad do sad niste probali. Treba će vam malo više vremena za pripremu ovog recepta – oko 45 minuta. Ovaj sladoled ima više kalorija nego prethodni po porciji – 380 kcal.
Biće vam potrebni ovi sastojci:
- 5 jaja,
- 12 kašika šećera,
- 1 vanilin-šećer,
- 3 dl slatke pavlake,
- 300 grama malina (smrznutih ili svežih),
- 300 grama bele čokolade.
Priprema: Umutiti žumanca sa 7 kašika šećera i vanilin-šećerom, pa ih skuvati na pari. Pred kraj dodajte 150 grama otopljene bele čokolade i mešajte dok ne sjedinite. Posebno ulupati belanca u čvrst šam, dodati 5 kašika šećera i umutiti mikserom dok se šećer ne rastopi.
Umutiti potom slatku pavlaku i lagano je umešati varjačom u ohlađen krem od žumanaca, a zatim sve sastaviti sa umućenim šamom.
Preostalu belu čokoladu iseckajte na kockice, a smrznute maline izdrobite rukama i umešajte u sladolednu smesu. Pripremljenu masu stavite u odgovarajući sud sa poklopcem i zamrznite.

Domaći sladoled od limuna – Recept
Ako volite kiselije ukuse sladoled od limuna je za vas odličan izbor. Ovo je jedan osvežavajući sladoled koji možete napraviti za svega 20 minuta. Evo šta će vam sve biti potrebno od sastojaka:
- 6 žumanaca,
- 250 grama šećera,
- 2 kašike naribane korice limuna,
- 1 decilitar svežeg proceđenog soka od limuna,
- 1/2 litra slatke pavlake (umućene u šlag).
Priprema: Žumanca na pari mutiti dok ne pobele i ne dobiju na gustini, pa dodavati šećer, limunov sok, koricu limuna, miksati dok se smesa ne zgusne i ne pobeli.
U ohlađenu smesu dodati šlag od slatke pavlake (prethodno je dobro ulupati). Sve sjediniti i ostaviti u zamrzivač na par sati. Tek nakon toga je vaš domaći sladoled spreman za jelo.
Uspešno ste se prijavili