Ponekad ne pomažu čajevi, propolis i topli napici. Grlo je vrlo nezgodno kada počne da boli, jer znači da možete još gore da se razbolite. Ukoliko ne praktikujete kupovinu pastila u apotekama, napravite sami brzi lek za prvu pomoć.

SASTOJCI:
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje vode
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika meda
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
PRIPREMA:
Za početak, u posudu stavite šolju šećera i pola šolje vode. Iscedite sok iz polovine limuna i dodajte ga u posudu, zajedno sa kašikom meda. Med ne samo da ima antibakterijska svojstva, već i umiruje upaljeno grlo i ublažava kašalj.
Nakon toga, dodajte pola kašičice mlevenog đumbira, poznatog po jačanju imuniteta, umirivanju upala, ublažavanju bolova i mučnine. Konačno, ubacite četvrtinu kašičice mlevenog karanfilića. Ako nemate mleveni karanfilić, možete koristiti suvi i sami ga samleti. Karanfilić smanjuje stvaranje sluzi, ima antiseptičko dejstvo i bogat je antioksidansima.
Sada stavite posudu na ringlu, dobro promešajte sastojke, pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da lagano ključa 15 do 20 minuta. Povremeno mešajte. U međuvremenu, pripremite pleh obložen papirom za pečenje.
Nakon 15 do 20 minuta, sklonite posudu sa ringle i ostavite da se smesa malo ohladi. Trebala bi postati gusta, tamna i sirupasta. Koristeći kašiku, sipajte smesu na pleh formirajući male ovalne bombone.
Budite oprezni jer je smesa i dalje vruća. Za oblikovanje bombona možete koristiti i kuhinjski špric, ali budite oprezni zbog visoke temperature.
Kada napravite bombone, ostavite ih da se ohlade 20 minuta, a zatim ih pospite šećerom u prahu kako biste sprečili lepljenje. Pažljivo ih skinite sa papira i protresite u plehu kako bi bile prekrivene šećerom u prahu. Bombone su sada spremne za upotrebu.
PROČITAJTE JOŠ:
Upaljeno grlo je česta pojava zimi, sprečite je ovim biljnim čajevima!
Specijalista za uho, grlo i nos ističe: Važno je aktivirati imunitet!
Domaćice kažu da su palačinke najbolje sa ovom mazalicom! Recept za savršeni džem od drenjina
Uspešno ste se prijavili
Izvor:24sedam